NEVEROVATAN SLUČAJ KOD ČAČKA Sova kukumavka obožava ljude, Bacićima je postala kao član porodice, dali joj ime Sonja

14:30

05.06.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Sova kukumavka spada u red ptica grabljivica i među najugroženijim je vrstama. Ove ptice su kaže nauka, grabljivice, uglavnom samotnjaci, koje provode veći deo noći u potrazi za plenom i praktično ih je nemoguće pripitomiti. Ali, u čačanskom selu Donja Trepča postoji jedna upravo ovakva sova koja je toliko pitoma i privržena porodici da je praktično postala njihov kućni ljubimac.

Kada je u sred noći nešto lupilo, Bacići nisu ni slutili da će dobiti novog kućnog ljubimca. Sova Sonja spletom (ne)srećnih okolnosti sama je izabrala da svoj život nastavi među ljudima.

– Jednu noć je pala u blizini naše kuće, ja sam je odmah uzela na dva tri dana dok se ne oporavi, međutim ona od toga dana se od nas ne odvaja, nema šanse – kazala je za RINU, Persa Bacić.

Pokušavali su Bacići da sovu Sonju vrate njenoj majci, ali se svakoga puta ubrzo vraćala u njihovo naručje.

– Svake noći smo je podizali na krov kuće, na drvo u dvorištu, nema noći da je ne pošaljemo na vrh kuće, ali sve je uzalud, pre ona siđe sa krova na travu nego mi. Tako se ona sama pripitomila da je postala kao član naše porodice. Mnogo voli ljude, ne plaši se ničega. Nama doleće na rame, i jede nam iz ruke, istakla je ona.

Zoran Rajičić se decenijama bavi proučavanjem sova, ali u svojoj karijeri nije naišao na ovakav slučaj. Ali kako bi ova priča imala srećan kraj, Sonja i njena nova porodica uskoro će morati da se raziđu.

– Ptica ne može opstati u kućnim uslovima u nekoj vrsti zarobljeništva. Kada nađete ptića ispalog iz gnezda, podignite ga ili u gnezno ili na visoko drvo koje je van domašaja mačaka i pasa, a roditelji će doći i naći način da tu pticu spasu i hrane – priča Zoran Rajičić.

Mnogi veruju da sove sa sobom donose samo loše vesti, Sonja je sasvim druga priča, u dom porodice Bacić, unela je radost.

(Pančevac/RINA)

ŠLJIVE RODILE KAO NIKAD RANIJE Voćari u čačanskim selima zadovoljni, ali i zabrinuti kako sačuvati sav rod do berbe

VELIKI USPEH ZA DOMAĆI TURIZAM: Srbija prva u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista

Komentar

  1. Vladimir каже:

    Malo više edukacije da su sove korisne ptice,druželjubive…ne diraju druge ptice. Obilaze teren u potrazi za hranom,mislim sitnim glodarima.Noću su aktivne u potrazi za hranom.Praznoverje,šta reći Postoji sajt gde će vam odgovoriti na sva pitanja. Ova mala sova može biti kućni ljubimac,kao papagaj,kao što već i jeste… srećno.

    0
    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.