Tambure i melodije iz starih filmova

Najteže nam je bilo da odsviramo kompoziciju Flojd iz „Nacionalne klase", ali to je bilo i najzanimljivije”, navodi Relja Jarkovački, član „Tamburatorijuma".

22:14

07.06.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Tamburški centar „Tamburatorijum“ u Pančevu održao je koncert filmske muzike za pamćenje u Kulturnom centru, koji je bio popunjen do posledmjeg mesta. Tamburaši su imali i gosta iznenađenja.

Tamburaši su publici priredili nesvakidašnje putovanje kroz svet kinematografije. Svirali su na svojim instrumentima i u novim aranžanima 11 pesama iz domaćih i inostranih, ali i crtanih filmova uz koje smo odrastali. Svaku numeru pratio je i insert iz filma, tako da su posetioci imali potpun ugođaj:

“Ideja je bila moja, jer sam veliki filmofil. Pokušavamo da tamburom pokažemo da je to instrument koji može da da podrži veliki asortiman programa”, kaže Vladimir Vojnak, organizator koncerta.

Pre svake numere narator je podsećao publiku na najiteresantnije detalje o filmu iz kojeg će čuti muziku, a zahvaljujući vokalnim solistima i pesmama po kojima se brojni filmovi pamte probuđene su i posebne emocije.

“Ono što je naša ideja je da, pre svega, podsetimo publiku koja je možda zaboravila, a to su stariji naši sugrađani, ali i mladima da pokažemo neke stvari iz filmova koji su obeležili jednu celu generaciju. Najteže nam je bilo da odsviramo kompoziciju Flojd iz „Nacionalne klase“, ali to je bilo i najzanimljivije”, navodi Relja Jarkovački, član „Tamburatorijuma“.

Na koncertu je gost iznenađenja bio Miodrag Kostić koji je na svojoj harmonici otpevao nezaboravnu pesmu iz filma „Ko to tamo peva“, ali je i sam bio iznenađen nastupom svojih kolega.

“Kolege su kako vidim mlade i perspektivne. Samo što sam ušao čuo sam mnogo lep zvuk.Odsvirali su svaku pesmu na probi i nisam ni znao da će to sve tako da zvuči. Drugačije je i oduševio sam se izvedbom”, kaže Miodrag Kostić, harmonikaš.

Članovi „Tamburatorijuma“ su pokazali kako se organizovanjem ovakvih koncerata mogu zajedno promovisati, ali i sačuvati od zaborava zvuci tambure i melodije po kojoj su mnogi stari filmovi prepoznatljivi.

(Pančevac/RTS)

VETERANI ZA MALE HEROJE Probuditi patriotska osećanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.