Direktor EPS-a: Ima dovoljno struje, maksimalna potrošnja u toplim danima 97.000 GWh

20:00

28.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/Insajder

Elektroprivreda Srbije je sposobna da u svakoj situaciji obezbedi dovoljnu količinu električnu energiju za potrebe građana naše zemlje, izjavio je danas generalni direktor Dušan Živković i naveo da je prethodnih dana maksimalna potrošnja struje bila oko 97.000 GWh.

Živković je rekao za Tanjug da se EPS tokom leta pripremio za malo veću potrošnju i da je to jedan od razloga zbog kojeg kolaps u petak nije ostavio Srbiju bez struje.

„Događaj koji se desio jeste ugrozio ozbiljno Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Međutim, Elektroprivreda Srbije i naša zemlja nisu imale nikakvih posledica, jer u ovom periodu, u svakom trenutku, mi smo u situaciji da obezbedimo dovoljnu količinu električne energije za naše potrebe, kao i da okolne sisteme držimo u nekakvoj situaciji pažnje i da obezbedimo stabilnost snabdevanja“, rekao je Živković.

Govoreći o maksimalnoj potrošnji tokom ovog meseca, Živković navodi da je potrošnja, nakon što je malo zahladnelo, pala sa blizu 97.000 GWh na 90.000 GWh.

„To je u granicama nekih letnjih potrošnji, bez značajno velikih temperatura i značajnog porasta potrošnje kada su u pitanju klima uređaji. Inače, ovaj period, generalno, zbog klime zna da poveća potrošnju 10 do 15 procenata na dnevnom nivou, kada je velika temperatura“, rekao je Živković.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.