NOVI „RUKOPISI” IZAŠLI IZ ŠTAMPE: 77 mladih pisaca iz eks-Jugoslavije

08:15

30.06.2024

Podeli vest:

Rukopisi
Rukopisi

Novi „Rukopisi“ izašli iz štampe. Promocija zakazana za septembar.

U 47. izdanju Rukopisa”, zborniku poezije i kratke proze, čitaćemo pesme i kratke priče 77 mladih autora iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Konkurencija nije izostala ni ove godine jer reč je o prestižnoj zbirci poznatoj na teritoriji cele eks-Jugoslavije u kojoj su prvi put radove objavili mnogi kasnije poznati pisci. Na konkurs je stiglo preko 250 prijava, od kojih je najbolje birao žiri u sastavu: Jasmina Topić (glavni urednik), Srđan Gagić, Stefan Stanojević i Tanja Božić za Sloveniju. A prevode autora iz Slovenije i Severne Makedonije uradile su Natalija Milovanović i Gorica Radmilović.

Počelo je 1976.

Mnogi pisci, danas uspešni na prostoru Srbije a i celog regiona, nikada nisu zaboravili ustreptalost i radost koju su doživeli kada su čuli da će im možda prvi književni rad biti objavljen na stranicama pančevačkih „Rukopisa”. Počeli su da izlaze 1976. godine na inicijativu pančevačkog književnika i gimanzijskog profesora Momčila Paraušića koji je pre svega imao ideju da pruži podršku mladim piscima.
Prva izdanja štampali su Udruženje književnika Pančeva i Pančevac, a zatim je izdavač postao Dom omladine Pančevo. Vremenom je počeo da okuplja autore i iz drugih sredina a ideja urednika i izdavača da mladi autori treba da se čitaju, upoznaju i međusobno komuniciraju, očigledno je preživela sve izazove „naših prostora“.

Svaki autor je imao pravo da pošalje ili tri kratke priče ili tri pesme. Uslov je bio i da učesnici imaju između 15 i 30 godina i da pišu na nekom od eks-jugoslovenskih jezika ili na jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Ove godine promocija i susret svih autora koji su bar u mogućnosti da stignu do Pančeva nije upriličen, kao što smo navikli, u junu ali neće izostati i čeka nas od 12. do 15. septembra.

Odabrani autori iz Srbije:
Nenad Kostić, Mina Đukić, Stefan Kirilov, Petar Dimić, Nemanja Vilotijević, Teodora Kravljanac, Uroš Đorović, Mihailo Tanić, Ksenija Golubović, Pavle Aleksić, Branislav Sarić, Milica Burazor, Ljubica Stanojević, Rade Šupić, Strahinja Babin, Miloš Mihailović, Vladimir Novaković, Samanta Daničić, Danilo Brakočević, Jana Todorović, Milica Sučević, Milica Atanacković, Hristina Damnjanović, Njegoš Vuković, Mladen Ilić, Kristina Kljajić, Đorđe Topalović, Dušan Mitić, Jovan Veljković, Miomir Milosavac, Luka Kostić, Pavle Zeljić, Nikola Radosavljević, Bojan Tasić, Sara Novaković Tepšić, Andrej Kocić, Dušan Stojković, Ana Ogrizović, Sergej Jović, Natalija Mitić, Jovana Uzunović, Tamara Stojanović, Tamara Ereš, Jelena Antić, Luna Popović, Angelina B. Životić, Marko Vesić i Aleksa Parović;

Odabrani autori iz Hrvatske:
Josip Čekolj, Dorotea Cakić, Danira Travica, Denis Ćosić, Jakob Filić, Luka Ivković, Matej Gabud, Lovro Turalija, Marijana Bošnjak, Petar Jenjić i Karla Karabatić;

Odabrani autori iz Bosne i Hercegovine:
Mihaela Šumić, Dženita Memić, Emir Kapetanović, Amina Hrnčić, Amer Zukić, Lukas Nikolić;

Odabrani autori iz Crne Gore:
Anđela Bulajić, Nataša Gudelj, Filip Vidaković, Luka Macanović, Julija Mijušković;

Odabrani autori iz Slovenije:
Aljaž Primožič, Mojca Petaros, Špela Setničar, Nela Poberžnik, Eva Ule;

Odabrani autori iz Severne Makedonije:
Bjanka Stanković i Alekandar Donevski.

Izdavač „Rukopisa 47″ i organizator manifestacije je Dom omladine Pančevo, a knjiga se štampa pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

(Pančevac /N. S.)

RASPISAN KONKURS ZA ZBORNIK “RUKOPISI 47”: Dom omladine Pančevo poziva mlade autore da pošalju radove do 15. februara

RUKOPISI 46: Odabrani autori zbornika poezije mladih iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.