BORELJ: Vučić i Kurti se dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom EU

21:30

27.02.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trojnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Žozep Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i spremnost za pronalaženje rešenja.

„Mogu da saopštim da su Vučić i Kurti danas dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije, koji je naslovljen kao Sporazum o prelasku na normalizaciju između Kosova i Srbije. Tekst sporazuma biće objavljen na sajtu službe EU vrlo uskoro“, izjavio je Borelj posle nove runde dijaloga sa Prištinom u Briselu.

Borelj je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

„Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu“, rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice“, rekao je Borelj.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.