VUČIĆ: Povećanje penzija pre januara i to za 11 posto! NUDIM REFERENDUM O OPOZIVU!

18:28

01.08.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima.

Predsednik Srbije obraća se iz vile Mir. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je danas poslanicima opozicije da skupe 70 potpisa, a Srpska napredna stranka obezbediće ostali broj poslanika do dve trećine neophodnih glasova, kako bi se do kraja godine išlo na referendum za opoziv predsednika Srbije.

Evo moja ponuda da ne biste razvlačili narod – podnesite zahtev vas 70, a ja ću obezbediti ostatak, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je označio vlasnika Junajted grupe Dragana Šolaka kao „tajkuna kriminalca“ koji misli da ima pravo da upravlja Srbijom i kao osobu koga se svi osim njega plaše.

Na samom početku predsednik Srbije još jednom je čestitao strelcima Srbije na osvojenoj zlatnoj medalji na Olimpijskim igrama.

– Želeo bih da čestitam još jednom Zorani i Damiru na zlatnoj medalji, a onda za večeras da poželim sreću Novaku Đokoviću i našim basketašima.

– Zavisno da li imate stopu rasta, možete da donosite odluke u zemlji. Opet smo prvi u Evropi, da li će to ostati kada se saberu prvi i drugi kvartal, teško je očekivati. Austrija, Švedska, Letonija, Irska su ispod nule, druge zemlje EU su uglavnom na 1. Počela je turistička sezona koja je u Španiji nešto bolja u odnosu na prošlu godinu. Ovo su veliki i važni rezultati za nas. Pokazatelj građanima Srbije da se Srbija nalazi na dobrom putu, da dobro radi zemlja, i da imamo izvesnu i sigurnu budućnost. Imamo preko 6,5 milijardi evra na računu RS. Čak petostruko veće zemlje nemaju to na računu. Nemamo nikakve fiskalne probleme – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je  da će pre kraja septembra biti u primeni izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojima će biti ograničene kamatne stope na stambene, potrošačke i gotovinske kredite, kao i na kreditne kartice i prekoračenja na tekućim računima građana. „Kreću razgovori sa bankama, ali ćemo svakako taj zakon da donesemo i nećemo da im damo mogućnost da drugim svojim merama, povećanjem sporednih troškova, nadoknađuju ono što će biti zakonske norme“, kazao je Vučić . Istakao je da će ti propisi doprineti da zaduživanja budu neuporedivo jeftinija.

On je imao lepe vesti za penzionere.

– Pokušaćemo da rast penzija bude pre januara. Dakle, sve ćemo učiniti. I mislim da povećanje neće biti 10 posto, biće 11 posto, što znači u nekom proseku 5.000 dinara, to govorim o nekom proseku.

Nakon toga, osvrnuo se i na povećanje minimalca.

– Pokušaćemo da minimalna zarada bude značajnije uvećana od plata u javnom sektoru, da iznosi više od 50 000 dinara, kao i da plate prosvetnih radnika budu značajno uvećane nego druge – rekao je on.

Istakao je da povećanje plata očekuje i prosvetne radnike.- Daćemo sve od sebe da povećamo plate prosvetnim radnicima. Imate tu podelu sad nastavno i nenastavno osoblje. Nastavno osnovnu platu imaju 96.000, nenastavno 68.000, prosek je 85.000 dinara u prosveti. Naša je obaveza da bez obzira na fond radnih sati, nastavnici matematike i jezika imaju po 18 sati obavezu, drugi 20 sati, tu dolazi razredno starešinstvo… Ali, naša je obaveza da onima koji vaspitavaju i uče našu decu sa ekonomskim razvojem povećamo primanja. Plate za nastavnike moraju da budu značajno veće.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ove godine u Srbiji rođeno oko 1.000 dece manje u odnosu na isti period prethodne godine, te najavio povećanje roditeljskog dodatka – najveće za drugo i treće dete.

On je rekao da će od 1. novembra roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 4.336 evra (4.307 do sada), dok će dodatak za drugo dete biti povećan na 6.344 evra.

„2.000 evra više nego što je bilo do sada. Neću da se poredim sa regionom, različiti su sistemi, ali je ovo ubedljivo najviše“, naveo je Vučić. Dodatak za treće dete, prema njegovim rečima, biće povećan na 20.500 evra, a za četvrto dete na 27.230 evra.

„Ja stvarno mislim da je za našu zemlju veliki novac i da time pokazujemo da su nam deca najvažnija“, ocenio je on.

Govoreći o podatku da je 1.000 dece u Srbiji manje rođeno nego u istom periodu prethodne godine, Vučić je kazao da je to „manji pad nego što imaju drugi u regionu“.

„Ali je pad i užas je. Moramo da imamo decu“, kazao je predsednik, dodajući da Srbija ima ;rast u siromašnim krajevima, ali da „tamo gde žive najbogatiji ima drastičan pad novorođene dece“.

(K1info)

Vojnici, balerine, vatrogasci u istom košu: Evo ko sve ima pravo na beneficiran radni staž u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.