Kad ona zasvira sve staje: Mlada Ema iz sela Prijevor kod Čačka od malih nogu zaljubljena je u violinu

09:18

14.08.2024

Podeli vest:

RINA

Gornji Milanovac/Čačak – Sitno se odbrojava do Sabora violinista Srbije koji počinje u petak 16. avgusta. Uveliko se pripremaju vilinisti sa svih strana sveta da dođu i pokažu svoje veštine na instrumentu sa četiri žice, a jdna od njih je i Emilija Ema Jelić iz Prijevora koja iako ima samo 16 godina violinu je zavolela svim srcem, a isto tako je i svira – srcem i dušom. Ona je jedna od mnogih koja će svojim muziciranjem razgaliti duše svima onima koji se odluče da dođu u Pranjane.

– Ljubav prema instrumentu je mnogo bitna. Volim da sviram i nikad mi ne nedostaje želje da savladam mnoge stvari i da naučim svirati najbolje što mogu, zaista dajem od sebe. Srećna sam kad čujem i osetim da i ljudi zaista uživaju u toj mojoj muzici”, rekla je ZA RINU mlada Ema.

Retki su oni koji su se poput Eme odvažili da nauče i pokažu sve ono što violina može.

– Želim zaista sve da naučim, mađarsku, makedonsku, rumunsku, vlašku, cigansku, naravno i našu, sve stilove imam želju da savladam kako bih se predstavila u budućnosti kao kompletan muzičarֲ”, pojasnila je Ema.

Momčilo Moma Stanojević je neko ko je skoro čitav život posvetio ovom instrumentu i prenošenju znanja budućim pokolenjima i darovitim ljudima zarad svega onoga što violina pruža. On je iove godine tu da mladim takmičarama da podršku tokom Sabora violinista u Pranjanima.

– Violina je emocija, može i da zaplače, čista emocija. Treba što više stilova učiti, onda si veći muzičar, potrebno je širiti vidike na razne muzičke pravce. U Pranjanima je skup svih violinista sveta, takmičari dolaze iz dijaspore, tako da je to podignuto na jedan veoma visok nivo, kao i kvalitet. To je sada preraslo u tradiciju, samo prošle godine Pranjani su imali na desetine hiljada gostiju. Što se tiče takmičenja, vidim jednu veliku i oštru konkurenciju, sada deca i od 10 godina sviraju dobro kao veliki ljudi”, zaključio je Moma Stanojević.

Zvuk violine, već u petak 16. avgusta okupiće sve poštovaoce njenog veličanstva kraljice svih instrumenata. Šesti Sabor violinista u Pranjanima trajaće do nedelje.

(Pančevac/RINA)

Dok Srbiju drma tropski talas, ovde je prava uživancija: Debela hladovina na Goliji – temperatura oko 25 stepeni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.