PRAG: Niz sastanaka PREDSEDNIKA VUČIĆA, potom i panel „Pridruživanje Zapadnog Balkana EU“

12:18

31.08.2024

Podeli vest:

Printscreen/IN/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom u Pragu, na marginama bezbednosne konferencije GLOBSEC.

Predsednik Vučić se prethodno sastao sa bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Vučić je rekao da nije optimista, te da ne veruje da će Srbija postati deo Evropske unije do 2028. godine. „Želim sve najbolje Crnoj Gori, ali ne verujem da će oni biti deo EU do 2028, ne verujem ni da ćemo mi biti. Imamo interese EU koji se s vremena na vreme razlikuju od naših“, rekao je Vučić na panelu „Uspon Zapadnog Balkana u EU“.Na panelu u okviru konferencije GLOBSEC u Pragu izneo je procenu da Srbija ne može biti deo EU pre 2030, ali da „niko ne zna šta bi moglo da se desi u međuvremenu“.

U EU, naveo je, „postoji iscrpljenost na temu proširenja“, a Srbija ima još koraka da ispuni.

„Ja sam uvek pragmatičan, nisam veliki sanjar, što znači da sam zainteresovan za ekonomski napredak“, rekao je Vučić.

– Srdačan susret sa Vladimirom Bilčikom, dobrim poznavaocem prilika u Srbiji i regionu. Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, prioritetima naše reformske agende, kao i uticaju nedavnih evropskih izbora na nastavak procesa proširenja EU. Ponovio sam da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, kao i da nam je za svaku vrstu napretka u zemlji, regionu i Evropi neophodno da imamo mir i stabilnost – napisao je predsednik na Instagramu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić na sastanku sa Ursulom fon der Lajen
– Zahvalio sam predsednici Evropske komisije na razumevanju i ličnom angažmanu kada je reč o napretku Srbije i celog Zapadnog Balkana na putu približavanja EU, posebno u oblastima ubrzanja socijalne i ekonomske integracije – napisao je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav posle sastanka sa Fon der Lajen u okviru Foruma GLOBSEC2024 koji se održava u Pragu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Naveo je da je u razgovoru s Fon der Lajen ponovio da Srbija predano pristupa svojoj reformskoj agendi, kao i da je ozbiljan i odgovoran partner EU u svim aktivnostima usmerenim ka izgradnji zajedničke i prosperitetne budućnosti za sve naše građane.

Sastanak sa Šmitom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokom predstavnikom međunarodne zajednice u BIH, Kristijanom Šmitom u Pragu, gde se održava forum GLOBSEC2024.

Tokom dana, predsednika Vučića u pragu očekuju brojni bilateralni sastanci, a potom će učestvovati na panelu „Pridruživanje Zapadnog Balkana EU“.

Kako je najavljeno, na forumu će se razgovarati o ključnim globalnim izazovima uključujući pitanja bezbednosti, ekonomije i međunarodnih odnosa.

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.