Počeli „Dani berbe grožđa“ u srcu Banata

Ovo je 66. put da vrščani zajedno sa mnogoborojnim gostima proslavljaju dobar rod i berbu.

19:11

12.09.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

U Vršcu večeras počinje najveća, najstarija i najznačajnija privredno turistička manifestacija Dani berbe grožđa. Ovo je 66. put da vrščani zajedno sa mnogoborojnim gostima proslavljaju dobar rod i berbu.

U Vršcu sve je spremno da 66. put zajedno kraj sezone velikih poslova i ubiranja plodova u vinogradima. Gosti iz zemlje i inostranstva već pristižu, pa se očekuju velike gužve u gradu jer manifestaciju svake godine u proseku poseti više od 150.000 gostiju, prenosi RTS.

Vinogradarstvo u Vršcu je jedna od najstarijih i najvažnijih privrednih gana, a Grožđebal jedan od simbola grada i manifestacija od posebnog značaja za Vrščane. Nastala je iz nekadašnjeg velikog bala kojim se početkom 20. veka obeležavao uspešan završetak berbe grožđa.

Svi tradicionalni saržaji ustanovljeni pre više od pola veka i danas su obavezan deo grožđebalskih dana, tako se ovde vino ispija na metar, bira se vinska lepotica, peku kobasice, peva i lumpuje sa tamburašima do zore. Do danas nije se puno toga promenilo, jer tu gde se dodiruju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, a vinogradi se prostiru na oko 1700 hektara, Grožđebal predstavlja jedno od obeležja grada i za Vrščane- omiljenu svetkovinu.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović pozvala je goste da do nedelje uveče posete taj grad.

Večeras počinju predgrožđebalska dešavanja i bira se vinska lepotica. Svečano otvaranje zakazano je za petak uveče, tradicionalno uz vatromet, a u nedelju održaće se karnevalska povorka i u večernjim satima svečano ćemo zatvoriti 66. Grožđebal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.