6. SAMIT O SARADNJI I IZGRADNJI POVERENJA U AZIJI: Putin doputovao u Astanu i poručio da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija

07:29

13.10.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

U Astani je počeo 6. Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji a ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da se u globalnoj politici dešavaju ozbiljne promene, da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija.

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Astanu, glavni grad Kazahstana, gde će u naredna dva dana učestvovati na tri multilateralna samita, prenosi TAS S.
U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija

Planirano je da pored predsednika Rusije i Kazahstana na događaju učestvuju i lideri Azerbejdžana, Iraka, Irana, Katara, Kirgistana, Palestine, Tadžikistana, Turske i Uzbekistana.

Vijetnam i Kina biće predstavljeni na nivou potpredsednika.

U radu samita učestvovaće predsednik Belorusije, pošto ta država ima status posmatrača.

Očekuje se da će ovom događaju prisustvovati ukupno oko 50 delegacija.

Glavni grad Kazahstana će 14. oktobra biti domaćin sastanka Saveta šefova država ZND, kao i sastanka u formatu „Rusija – Centralna Azija“.

Putinov dnevni red u Astani uključuje i bilateralne sastanke, a za danas je planiran susret i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Poslednji put ruski predsednik je bio u poseti Kazahstanu u maju 2019.

Tada je učestvovao na samitu Evroazijske ekonomske unije.

Kako je novinarima rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, Putin će na predstojećem samitu CICA pokrenuti teme ekonomske saradnje u Aziji, a ruski predsednik i njegove kolege razgovaraće i o održavanju mira i stabilnosti na kontinentu sa akcentom na formiranju sistema jednake, zajedničke i nedeljive bezbednosti zasnovanog na univerzalno priznatim principima međunarodnog prava, navodi TAS S.

Na dnevnom redu je i humanitarna saradnja.

Očekuje se da će lideri na rusku inicijativu usvojiti izjavu o bezbednosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Turski predsednik Erdogan je potvrdio da će na marginama konferencije CICA u Astani imati susret sa ruskim predsednikom i najavio da na sastanku 13. oktobra planira da sa Putinom razgovara o mogućnostima diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini i posredovanju Ankare u ovom procesu.

Kako je istakao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Turska bi tokom ovog sastanka mogla da predloži organizovanje dijaloga između Moskve i zapadnih zemalja, navodi TAS S.

Mediji su ranije preneli da je Ankara navodno preuzela inicijativu da bude domaćin razgovora predstavnika Moskve, Berlina, Vašingtona, Londona i Pariza.

Međutim, kako je saopšteno u Kremlju, Rusija još nije dobila nikakve konkretne predloge o ovom pitanju diplomatskim kanalima.

(Sputnjik)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.