DANAS JE VELIKA SUBOTA Ovo su običaji

To je dan kada se tihuje i moli, dan kada je Hristos sišao u AD da propoveda jevanđelje mrtvima

18:51

04.05.2024

Podeli vest:

RINA

Velika subota ili Strasna subota je praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u podzemni svet, ujedno predstavlja i uvod u uskršnje praznike

Velika subota je dan uoči Uskrsa u kome treba da se završe svi poslovi i pripreme za doček velikog praznika – Uskrsa. Sređuje se kuća i boje jaja oni koji to nisu uradili na Veliki petak.

Velika subota je dan kada se tihuje i moli. To je dan kada je Hristos sišao u AD da propoveda jevanđelje mrtvima, kako bi pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan NJegovog Vaskrsenja. Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću presvlače u svete odore i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

U večernjim časovima, toga dana, plaštanica se iznosi ispred hrama, nosi se oko crkve triput i ponovo spušta u grob. U jugoistočnom Banatu mese kolačiće koji se posle bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove.

(Pančevac)

Danas je VELIKI PETAK: Dan je obeležen CRVENIM SLOVOM

DANAS JE VELIKI ČETVRTAK Ovo su običaji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.