NAŠI MATURANTI KAO TURISTIČKI PROMOTERI: Mladi izradili Kulturne turističke rute Pančeva! Sačuvali trag i ostavili pečat

09:40

26.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

Tako mladi, a već toliko prosvećeni! U ovom slučaju prosvećeni – kada je reč o poznavanju istorije mesta u kojem žive, kao i ljudskih vrednosti, znamenitosti koje je neizostavno prate.
Izrečeno se odnosi na učenike Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović”, koji su nedavno to svoje novostečeno ogromno znanje uspeli da pretoče u jednu prigodnu brošuru pod nazivom „Kulturne turističke rute Pančeva”.
Ovaj dokument sasvim sigurno biće zaostavština kojom će sve što je na ponos Pančeva svakako biti istaknutije. I to ne samo kao još jedan način promocije ovog prelepog grada već i kao putokaz svima, a naročito mladima, kako se treba odnositi prema onome što nam je ostavljeno na čuvanje.

Privatna arhiva

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović” , nakon mnogo sati temeljnog, sistematičnog i nadasve posvećenog rada, u pomenutoj obrazovnoj ustanovi promovisali su projekat pod nazivom „Kulturne turističke rute Pančeva”. Tom prilikom oni su znalački prezentovali gotovo sve što u kontekstu istorijskog i kulturnog značaja ima nesumnjivu vrednost u našem gradu. Treba reći i to da su im u zaokruženju ovog nimalo lakog istraživačkog posla, u svojstvu partnera, pomogli i članovi udruženja „Otkrij Srbiju”, a podršku su dobili i od Grada Pančeva, pre svega od Sekretarijata za kulturu.

Sačuvali trag i ostavili pečat

Tako je pomenutog dana, kada je prezentovan projekat, sve počelo, kako i dolikuje, rečima domaćina, direktora Ekonomske škole Nebojše Popovskog, a srednjoškolcima su se obratili i članica Gradskog veća zadužena za kulturu Marija Jević i predsednik udruženja „Otkrij Srbiju” Branislav Rovčanin.
On je, u svojstvu urednika, i potpisnik uvodnog teksta u brošuri, gde je ukratko akcentovao sve što je obuhvaćeno u tom dokumentu, zapravo sve što je bilo važno u periodu od preko 850 godina, vremenu tokom kojeg su kroz Pančevo prošli brojni narodi, koji su, neki više, a neki manje, ostavljali svoj trag i deo svog nasleđa.

Privatna arhiva

– Danas u Pančevu živi preko dvadeset nacija, što predstavlja ogromno bogatstvo, a među njima su i brojne bitne ličnosti, koje su, boraveći u našem gradu, ostavile dubok i značajan pečat. Među njima se posebno ističu Đorđe Vajfert, Mihajlo Pupin, Uroš Predić, Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, Miroslav Mika Antić, Jovan Jovanović Zmaj, Nebojša Glogovac, prota Vasa Živković, braća Jovanovići, Olga Smederevac, Jovan Pavlović… – navodi Rovčanin.
On podseća da priča o industriji kreće 1722. godine, kada Abraham Kepiš na obali Tamiša pokreće svoju malu pivaru, koja je u to vreme ujedno bila i prvi industrijski objekat u ovom delu Austrougarskog carstva.
– Ujedno ta godina se smatra i početkom razvoja industrije, jer su se nakon pivare nizale i druge fabrike, a njihovi ostaci danas čine važan turistički potencijal u oblasti industrijskog nasleđa. U tom pogledu je „Filmsko Pančevo” ili „Grad scena” takođe važan segment. Treba reći da su blizina Beograda i izuzetna arhitektura uslovili da na području Pančeva sa okolinom bude snimljeno preko 150 filmova i serija, kako domaćih, tako i stranih. Sve to predstavlja značajan turistički potencijal, koji do sada, nažalost, nije iskorišćen u dovoljnoj meri – kaže on.
Rovčanin ističe da je iz tog razloga namera kreatora „Kulturnih turističkih ruta Pančeva” bila da makar malo doprinesu razvoju kulturnog turizma, pa je s tim ciljem napravljena i navedena brošura.

Privatna arhiva

– Najveći deo kulturnog blaga Pančeva stavili smo u vodič i napravili četiri turističke kulturne rute. Na svim tim stranicama pobliže smo opisali i predstavili svaku od njih. Svesni smo da još mnogo toga može da bude obuhvaćeno tim dokumentom, kao i da u neku od tih ruta bude svrstano još ponešto, ali ostavili smo da malo i sami posetioci Pančeva istražuju i kreiraju svoje kulturne staze. Moram još jednom da naglasim da su u kreiranju brošure svojski učestvovali sadašnji i bivši učenici sa smera turistički tehničar Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović”, kao saradnici u realizaciji samog projekta – naglasio je Rovčanin.

Maturatni kao turistički promoteri

A pomenutog dana u jednoj od prostorija srednje ekonomske škole upriličeno je i predstavljanje četiri kulturne turističke rute, kada su jedno za drugim svoj mukotrpni rad predstavili maturanti – turistički tehničari.
A jedna od njih, Anđela Grubor, tom prilikom nadahnuto je govorila o znamenitim ličnostima. Ona je u svom izglaganju pobrojala sve te uspešne i plemenite ljude, objasnivši zbog čega su oni tako važni i za našu sredinu, počev od Đorđa Vajferta, Uroša Predića, prote Vase Živkovića i Olge Smederevac, preko Jovana Jovanovića Zmaja, Mihajla Pupina, Miloša Crnjanskog, Jovana Bandura, Jovana Pavlovića i Mihovila Mihaljevića, do Mike Antića i Nebojše Glogovca.

Privatna arhivaPrivatna arhiva

Mia Gavrilović je bila zadužena da predstavi sve ono što je važno o manastirima i crkvama na teritoriji grada, kroz koji su brojni narodi prolazili i živeli u njemu, prenoseći običaje i gradeći bogomolje. Mnoge od njih su i dan-danas u dobrom stanju i predstavljaju nezaobilazna mesta za sve one koji žele da se bolje upoznaju s Pančevom. Naravno, ta ruta je neizostavno morala da obuhvati i manastir Vojlovicu, Uspenski i Preobraženski hram, kao i crkve Karla Boromejskog, Svete Ane i evangeličku.
Mina Minić se u svojoj prezentaciji bavila industrijskim nasleđem našeg grada, kada je pojasnila sve što je bitno o Pivari, Svilari, Crvenom magacinu i Železničkoj stanici.
Naposletku, Jana Mršić je navela zbog čega je Pančevo nadaleko čuveno po sedmoj umetnosti. Neka od tih filmskih ostvarenja postala su kultna, kao na primer „Maratonci trče počasni krug”, „Ko to tamo peva”, „Mama Lučija”, „Balkan ekspres”, „Skupljači perja”…
Sve to je podrobno objašnjeno u brošuri, a sva bitna mesta obeležena su na četiri mape.
Rovčanin je napomenuo i to da je tokom realizacije projekta bio organizovan opsežan obilazak terena po gradu, na temelju čega je i urađen pomenuti dokument, a potom i snimljen prigodan promotivni spot.
– Treba reći i to da su u vođenju tura učestvovali đaci druge godine turističkog smera, a vodile su ih nekadašnje učenice Katarina Kuzmanović i Nataša Vujić, članice udruženja „Otkrij Srbiju”, koje su učestvovale i u njegovom osnivanju 2020. godine – naglasio je Rovčanin.

(Pančevac/J.Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.