RASTE BROJ ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA U SRBIJI: Na snazi pooštrene mere

15:42

16.01.2023

Podeli vest:

printscreen/YT

Male boginje zaključno sa jučerašnjim danom, 15. januarom, u Srbiji su potvrđene kod osam osoba sa teritorije Smedereva u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, što znači da su od poslednjeg preseka, 13. januara, potvrđene kod još dve osobe.

– Radi se o šest nevakcinisanih osoba, ispod dve godine života, koje su hospitalizovane, jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa (47 godina) i jednoj vakcinisanoj (49 godina). Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju – navodi Institut „Batut“.

Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu 12. januara zbog malih boginja.

– Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti – navodi „Batut“ i dodaje:

Od 11. januara 2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).

Tokom vikenda prijavljeni su i obrađeni slučajevi sumnje na male boginje za teritoriju nadležnosti ZJZ Ćuprija i GJZ Beograd koji su odbačeni.

– Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike – navodi „Batut“

Pandemija COVID-19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope.

Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broj slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu. Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u 10 je registrovano oko 90 odsto svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih.

– Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 odsto – podsećaju u „Institutu „Batut“.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

(Pančevac/Telegraf)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.