ŠKOLE DAJU DOPRINOS RAZVOJU TURIZMA Za učesnike projekta SMART TURIZAM organizovan prijem u Gradskoj upravi FOTO

15:58

14.03.2023

Podeli vest:

Pančevac

Gosti Pančeva ove nedelje su učenici i nastavnici iz Italije, Bugarske, Turske, Francuske, Grčke, zemalja koje zajedno sa Srbijom učestvuju u projekat „Smart turizam”, a koji se sprovodi u okviru „Erazmus plus” projekta. Ovaj projekat treba da afirmiše turizam u državama i gradovima učesnicima, a iz Srbije u njemu učestvuje Ekonomsko trgovinska škola „Paja Marganović”.

Pančevac

Za goste i njihove domaćine, učenike i nastavnike pančevačke Ekonomsko trgovinske škole „Paja Marganović”, organizovan je prijem u Gradskoj upravi, gde ih je pozdravila mr Tatjana Božić, članica gradskog veća za obrazovanje.

Pančevac

„Smart turizam” u okviru projekta „Erazmus plus” je prvi evropski projekat gde je učesnik Ekonomsko trgovinska škola „Paja Marganović” i Grad, kao partner, u vidu podrške i upoznavanja učesnika sa znamenitostima Grada, ali i obrazovnim sistemom u našoj zemlji.
Realizacija Projekta počela je u decembru 2021. godine. Do sada je održano 6 sastanaka na kome je učestvovalo po dva profesora i po 5 učenika sa smera Turistički tehničar. Teme koje se obrađuju su hoteli, mesta za odmor i razonodu, menadžment u turizmu, manifestacije u turizmu, muzeji i turizam, gastronomija i turizam i kako putem elektronskih i društvenih mreža možemo da predstavimo turizam. Naš zadatak je da se predstave muzeji u Pančevu i okolini i njihov značaj za turizam – tekla je Tatjana Božić.

Pančevac

Gosti su bili u prilici da pogledaju kratak film o Pančevu i detaljno se upoznaju sa našim gradom, a većnica ih je upoznala i sa obrazovnim sistemom u gradu, navodeći da Pančevo ima 29 škola. Od toga je 10 srednjih koje imaju 52 obrazovna profila.

Pančevac

Pančevci će gostima, koji će u poseti biti 7 dana, predstaviti muzeje u Pančevu i okolini, navela je profesorka engleskog jezika Anica Stošić, koordinatorka projekta „Smart turizam” u Ekonomsko trgovinskoj školi „Paja Marganović”.

Posetićemo Narodni muzej u Pančevu, Galeriju naivne umetnosti i radionicu graditelja violina u Kovačici, Muzej Mihajla Pupina u Idvoru, a u  petak ćemo ići u Beograd da posetimo Narodni muzej – precizirala je nastavnica Anica Stošić.

Pančevac

U projektu učestvuju profesori turističke grupe predmeta, profesori stranih jezika i učenici sa smerova turističko-hotelijerski tehničar prvog i trećeg razreda. Do sada su se timovi sastajali u Bugarskoj u Velikom Trnovu, u Italiji u Peskari, u Turskoj u Istambulu i u Grčkoj u Janjini. Sledeće mesto sastanka je u maju u Francuskoj u mestu Giron na obali Atlantskog okeana.

Pančevac

Serž Soner koordinator iz Francuske, koji predaje stručne predmete u školi za ketering, istako je da je ovo veoma značajno iskustvo za učenike.

– Projekat treba da istakne vrednosti i lepote koje imaju zemlje učesnice, a koje su osnova za razvoj njenog turizma. Takođe treba da ukaže na značaj turizma i načine da se on ponovo pokrene posle kovida i svega onoga što se u ovoj grani industrije dešavalo u poslednje vreme – rekao je profesor Soner.

Pančevac

Cilj projekta, pored Smart turizma je upoznavanje kulturnih sadržaja gradova i škola učesnica, druženje i saradnja mladih, upoznavanje običaja i tradicije različitih naroda, širenje tolerancije i prihvatanje različitosti.

Pančevac

Aktivnosti tokom realizacije projekta biće predstavljene na sajtu škole i na društvenim mrežama, na zvaničnim profilima škola, ali i sam Projekat ima svoje društvene mreže na kojima su dostupne sve aktivnosti timova učesnika Projekta. Takođe, gradovi učesnici prave filmove na zadatu temu koji će biti isto predstavljeni na društvenim mrežama kako bi bili dostupni široj javnosti.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.