MI PITAMO ZA VAS Evo kako do 10.000 evra za kupovinu kuće na selu. Zahtevi se predaju najkasnije do 1. novembra

10:34

20.03.2023

Podeli vest:

„Samohrana sam majka maloletnog deteta i živim kao podstanar. Nisam u zavidnoj finansijskoj situaciji, a gazda je podigao visinu stanarine do neprihvatljivih granica. Čula sam da postoji konkurs za kupovinu kuće na selu za koju država daje pomoć od 10.000 evra. Zanima me da li imam pravo da učestvujem na tom konkursu s obzirom na moju situaciju i, ukoliko imam, koje još uslove treba da ispunim i koja dokumenta da pripremim”, pita naša sugrađanka Katarina K.
Odgovor: Bez obzira na to da li neko živi sam, u vanbračnoj ili bračnoj zajednici ili je samohrani roditelj, moći će da konkuriše za dobijanje bespovratne novčane pomoći od države za kupovinu seoske kuće. To je osnovni uslov koji svaki podnosilac zahteva mora da ispuni, a spisak uslova i dokumentacije je podugačak i može se naći u tekstu javnog konkursa koji je objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu.
Ovo ministarstvo, odnosno država, izdvojilo je 500 miliona dinara za kupovinu kuća, ili 4,2 miliona evra, a pojedinac odnosno porodica moći će da dobije maksimalno 1,2 miliona dinara ili nekih 10.200 evra. Prikupljanje dokumentacije može da počne odmah, a zahtevi se predaju najkasnije do 1. novembra ove godine.
Osnovni uslovi koje podnosioci zahteva za ovu vrstu pomoći moraju da ispune jesu da su punoletni državljani Srbije, s neprekidnim prebivalištem u zemlji od tri godine, da nemaju više od 45 godina, kao i da nisu osuđivani, niti su vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti u Srbiji. Osim toga, uslov je i da u poslednjih pet godina nisu otuđili neku nepokretnost ili je stekli, ne računajući poljoprivredno zemljište.
Budući vlasnici seoskih kuća ne smeju da imaju neizmirenih obaveza koje se tiču javnih prihoda, protiv njih ne sme da se vodi izvršni postupak, a ne smeju ni da budu u krvnom srodstvu s prodavcem nekretnine, kao ni tazbinskom i adoptivnom. Uz to, ne smeju da budu u postupku odobravanja za kupovinu nepokretnosti. Svi ovi uslovi važe za oba vanbračna ili bračna partnera.
I sama kuća mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se nalazi u prigradskim ili gradskim naseljima ili naseljenom mestu u kom postoji bar jedan objekat javne službe, da vrednost kuće odgovara tržišnoj, kao i da se kuća nalazi na istoj katastarskoj parceli kao okućnica ili na susednoj. Kuća mora biti upisana u katastar i ne sme biti predmet sudskog spora i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.
Podnosioci prijave za bespovratnu pomoć moraju se obavezati da će osigurati kuću na deset godina. Osim toga, ta nepokretnost neće smeti da bude deo neke zaloge ili hipoteke u istom tom roku. Bespovratna sredstva, kako se navodi u javnom pozivu, nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, kao ni za porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, ni za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.
Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava do utroška sredstava, najkasnije do 30. novembra 2023. godine.

(Pančevac)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.