SIJEVA PORUKA NAKON SLETANJA U MOSKVU: Kina i Rusija su pouzdani partneri, prijateljstvo je duboko ukorenjeno u srcima naših ljudi VIDEO

12:46

20.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Sky News

Veoma mi je drago da, na poziv predsednika Vladimira Putina, ponovo dođem u državnu posetu našem bliskom susedu. U ime kineske vlade i naroda izražavam iskrene pozdrave i najbolje želje vladi i narodu Rusije, navodi se u pisanoj izjavi predsednika Kine Si Đinpinga, koja je objavljena nakon njegovog dolaska u Moskvu.

– Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri, povezani planinama i rekama. Pre deset godina, tokom moje prve posete Ruskoj Federaciji kao predsednika Narodne Republike Kine, predsednik Vladimir Putin i ja smo otvorili novu stranicu u sveobuhvatnom razvoju kinesko-ruskih odnosa. Tokom ovih 10 godina bilateralne veze su jačane i razvijane na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmereni protiv trećih država – stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje – istakao je kineski lider.

Po njegovim rečima, političko međusobno poverenje se stalno produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

– Prijateljstvo je zauvek duboko ukorenjeno u srcima ljudi. Razvoj kinesko-ruski odnosi, ne samo da donose opipljive koristi narodima dveju zemalja, već i daje značajan doprinos napretku celog sveta – istakao je on.

– Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svetu koji je daleko od mira, Kina je spremna zajedno sa Rusijom da odlučno podrži međunarodni sistem usredsređen na UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, podržavaju istinski multilateralizam, promovišu multipolarnost u svetu i demokratizuju međunarodne odnose, promovišu razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnijem pravcu – objasnio je kineski lider.

On je naveo i da očekuje da će tokom posete sa predsednikom Vladimirom Putinom detaljno razmeniti mišljenja o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od obostranog interesa i izneti plan razvoja strateške i praktične saradnje.

Predsednik Kine Si Đinping nalazi se u trodnevnoj poseti Rusiji.

(Pančevac/Novosti)

SI ĐINPING SLETEO U MOSKVU: Let pratilo više od 100.000 ljudi! Sve oči sveta uprte u kineskog i ruskog lidera!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.