BOŽIĆ I DOJČINOVIĆ: Naredne školeske godine 6 obrazovnih profila po dualnom modelu u Mašinskoj školi Pančevo

15:09

23.03.2023

Podeli vest:

Grad Pančevo

Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje i Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo, prisustvovali su danas javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, održanoj u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ovom prilikom predstavljeni su rezultati istraživanja u vezi sa planom upisa u srednje škole na teritoriji Vojvodine. 

– U implementaciji dualnog obrazovanja u srednjim školama, Mašinska škola „Pančevo“ je jedna od prvih škola u Srbiji koja uvela dualno obrazovanje, ali i smer mehatronike, kao odgovor na savremene potrebe privrednog razvoja, naravno uz saradnju i podršku Grada i Ministarstva. Prednosti dualnog obrazovanja su što deca stiču znanja u školi, ali i u kompaniji odnosno otvorena su im vrata i za učenje kroz rad, koje postaje deo nastavnog programa. Treba, takođe, naglasiti da se profili za dualno obrazovanje utvrđuju u skladu sa potrebama privrednika, kao i njihovim kapacitetima da omoguće učenje kroz rad. Naravno, reč je o društveno odgovornim kompanijama, koje beleže dobre poslovne rezultate i raspolažu savremenom opremom za proizvodnju i pružanje usluga, što kvalitet obrazovanja podiže na visok nivo. Učenici mogu svojim radom i zalaganjem da vrlo brzo, posle završene srednje škole dođu do željenog zaposlenja, ali i da ako žele nastave školovanje uz rad –  rekla je mr Tatjana Božić.

Školske 2017/2018. godine Mašinska škola „Pančevo” je upisala prve učenike po elementima duala, i to: 15 učenika obrazovnog profila bravar–zavarivač i 30 učenika obrazovnog profila mehaničar motornih vozila. Tada je bilo svega 8 socijalnih partnera. Zalaganjem rukovodstva škole, danas je povećan i broj učenika i obrazovnih profila po principu dualnog obrazovanja.

U narednoj školskoj godini u planu je da upišemo šest obrazovnih profila po dualnom modelu. Operater mašinske obrade – rezanjem, 15 učenika, Instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, 15 učenika, Bravar – zavarivač, 30 učenika, Mehaničar motornih vozila, 30 učenika, Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, 4 učenika i Tehničar mehatronike, 37 učenika – najavio je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo”.

Podsetio je da su školske 2019/2020. godine upisani učenici po dualnom modelu, od kada počinje da se primenjuje Zakon o dualnom obrazovanju, a naredne 2020/2021. godine prvi put upisani su učenici za tehničara mehatronike po dualnom modelu.

Mašinska škola „Pančevo” je među prvim školama u Srbiji koje su prepoznale
prednosti dualnog obrazovanja. Škola i privreda nastupaju kao partneri, a lokalna samouprava je tu da pomogne da ta saradnja bude čvrsta, na visokom nivou, jer na taj način obrazujemo mlade, koji su neophodni za dalji razvoj našeg grada – rekao je  Dojčinović.

Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja, u kome, kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, učenici stiču kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Grad Pančevo

Struktura upisa učenika u srednje stručne škole po područjima rada za obrazovne profile u dualnom obrazovanju utvrđuje se u skladu s potrebama privrede, na osnovu izjava poslodavaca o uključivanju u dualno obrazovanje. Poslodavac izjave dostavlja Privrednoj komori Srbije, koja dalje Ministarstvu dostavlja plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za narednu školsku godinu po školama i obrazovnim profilima. Raspoređivanje učenika za učenje kroz rad vrše u saradnji učenik, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, poslodavac i škola.

Međusobni odnos škole i poslodavca uređuje se ugovorom o dualnom obrazovanju, a međusobni odnos poslodavca i učenika, odnosno roditelja ili drugog zakonskog zastupnika učenika, uređuje se ugovorom o učenju kroz rad.

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.