VEĆINA FAKULTETA U BEOGRADU ĆE PRIZNATI DRŽAVNU MATURU Evo kojih 7 će tražiti dodatnu proveru! A ovako je u ostatku Srbije!

08:28

30.03.2023

Podeli vest:

Iako je uvođenje državne mature prvobitno naišlo na otpor fakulteta, po svemu sudeći većina će je prihvatiti, dok će na sedam fakultetu na Beogradskog univerziteta, od ukupno 31, biti organizovana i dodatna proveru znanja i sklonosti, to jest prijemni ispit, saznaje Kurir.

Tako će naredne 2024. godine svršeni gimnazijalci u matičnim školama polagati državnu maturu, to jest test iz srpskog/maternjeg jezika, test iz matematike, kao i test iz izbornog predmeta. Za umetničke škole predviđeno je da se polaže, osim testa iz srpskog jezika, i test iz stručnog predmeta i završni umetnički rad. Učenici srednjih tehničkih škola, pored testa iz srpskog jezika i matematike, polagaće i stručni ispit. Nakon toga konkurisaće na željeni fakultet, a uz svedočanstvo prilagaće i uverenje o položenoj državnoj maturi i ostvarenim rezultatima.

Prof. dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, kaže za Kurir da je rektoratu zasad 13 fakulteta poslalo uslove upisa.

Slična situacija u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu

Određeni fakulteti će zahtevati dodatnu proveru

Kad je reč o fakultetima koji pripadaju univerzitetima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, slična je situacija. Neki fakulteti će tražiti dodatnu proveru znanja, dok će neki uvažiti samo državnu maturu i neće zahtevati dodatne provere znanja.

– Na određenim fakultetima tražiće se dodatna provera znanja koje nije predviđeno državnom maturom, dok neki fakulteti neće tražiti to – rekao je za Kurir prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Niša.

 

– Izjasnili su se: Građevinski, Šumarski, Pravni, Poljoprivredni, Farmaceutski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Tehnički fakultet u Boru, Fakultet organizacionih nauka, Filološki, Biološki, Geografski i Rudarsko-geološki fakultet. Zasad su se DIF, FON i Farmaceutski fakultet izjasnili da će pored državne mature organizovati i test sklonosti – naveo je Filipović.

Saobraćajni fakultet

Dodatna provera sklonosti i sposobnosti

Dr Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta, naveo je za Kurir da je predlog komisije za osnovne studije fakulteta dodatna provera sklonosti i sposobnosti.

– To je predlog komisije, čekamo odluku veća, verovatno ćemo na sednici prihvatiti predlog komisije da imamo taj test provere sklonosti i sposobnosti uz državnu maturu. U ovom trenutku ne znamo kako ćemo vršiti selekciju bodova – rekao je Bojović.

(Pančevac/Kurir)

U SUSRET POLAGANJU MALE MATURE: Što je stečeno znanje oskudnije, to je cena priprema veća

EVO NA KOJIH 17 FAKULTETA SU CENE OSTALE ISTE: Od 31 univerziteta u Beogradu, 17 nije podiglo cene školarine

POČINJE ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE TERMINA ZA UPIS U 1. RAZRED OSNOVNIH ŠKOLA: Testiranje učenika će se vršiti u školama

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.