OVAKO JE PANČEVO DOČEKALO USKRŠNJE PRAZNIKE: Da se tradicija i stari zanati ne zaborave FOTO

11:47

14.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

„Uskršnji bazar” u Pančevu uspešno je održan po šesti put. Privukao je veliki broj kako izlagača, tako i posetilaca, uprkos lošem vremenu. Pored raznovrsne ponude kreativnih članica udruženja žena iz Pančeva i južnog Banata, kao i samostalnih izlagača, manifestaciju je obeležio i bogat kulturno-umetnički program, održan u Kulturnom centru Pančeva.

Pančevac

Tradicionalni „Uskršnji bazar” u Pančevu trajao je od 6. do 12. aprila. Korzo su krasili štandovi na kojima su posetioci mogli da kupe razne slatke i slane specijalitete, domaća pića, rukotvorine, razne ukrase i aranžmane, a manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Aleksandar Stevanović. On je pohvalio rad žena koje, kako je rekao, svojim rukotvorinama i umećem promovišu kulturu, stare zanate, gastronomiju i multikulturalnost naše sredine.

Pančevac

Drago mi je što loše vreme nije umanjilo vaš trud i nije uspelo da pokvari ovo što ste pripremili za sve nas i za posetioce našeg grada. Zahvalan sam vam na svemu što radite i veliko mi je zadovoljstvo što ispred Grada mogu da dam veliku podršku manifestaciji ovog tipa, jer Pančevo je poznato po ovakvim manifestacijama. Čast mi je i što mogu da dam svoj doprinos da zajedno gradimo brend Pančeva, ali i čitavog južnog Banata. Iskoristiću ovu priliku i da svim sugrađanima čestitam uskršnje praznike – rekao je gradonačelnik Stevanović na otvaranju manifestacije.

Pančevac

Građanima se obratio i Velimir Birmanac, sveštenik Crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg.
Drago mi je što se okupljamo u lepim trenucima. Radujem se što je mnogo mladih ljudi uključeno u ovako lepe aktivnosti, da čuvamo našu kulturu i tradiciju, da se međusobno poštujemo i zajednički predstavljamo sebe u svetu i da se radujemo najvećem prazniku – Vaskrsu. Želim vam da ga provedete u radosti, zdravlju i veselju, da ostanemo uvek pribrani i razumni i da imamo ljubavi jedni prema drugima, kao što nam je Isus Hrist zaveštao na Tajnoj večeri – poručio je sveštenik Birmanac.

Pančevac/Miloš Simić

Promocija rukotvorina i starih zanata

Bazari su sjajna prilika za promovisanje starih zanata i rukotvorina, ali i za podsticanje mladih da se za njih zainteresuju i čuvaju ih od zaborava.
Na „Uskršnjem bazaru” smo ove godine imali najviše izlagača. Predstavilo se čak oko trideset samostalnih izlagača i više od dvadeset udruženja iz čitavog južnog Banata. Otvaranje, kao i kraj manifestacije obeleženi su zanimljivim kulturno-umetničkim programom. Bilo je tu i raznih radionica i igrica za decu, kao i takmičenja u nekim našim starim, zaboravljenim igricama. Na ovaj način mi negujemo našu kulturu i tradiciju i običaje vezane za najradosniji hrišćanski praznik i trudimo se da to prenesemo na naše najmlađe – rekla je Snežana Marjanov, predsednica Udruženja žena „Pančevke – Gornji grad”.

Pančevac/Miloš Simić

Domaće i povoljno

Sa tezgi su mamili kolači, pekmezi, štrudle, kiflice, bilo je i testenina s povrćem, raznih pića – sve domaće i po tradicionalnim receptima, a još i po povoljnim cenama.

Zdrava testenina

Među samostalnim izlagačima bila je Branka Blagojević, koja pravi zdravu testeninu.

Pančevac

– To je domaća testenina, pravljena na tradicionalan način. Koristim domaća jaja za izradu, a imam i sa cveklom i sa heljdinim i speltinim brašnom. Pravim i sa spanaćem i s drugim povrćem. To zanimljivo izgleda, zdravo je i ukusno. Htela sam građanima da pokažem kako ja to radim – kaže Branka.

Poentles

Svetlana Bulovan, samostalni izlagač, ove godine prvi put je učestvovala na „Uskršnjem bazaru”, a inače je redovan učesnik „Novogodišnjeg bazara”.

 

Pančevac

– Na bazar sam došla prvenstveno da pokažem šta ja to radim. Predstavila sam sugrađanima poentles, to je stari rad, kombinacija heklanja, šivenja i veza, to me je naučila jedna baka, Rumunka. Ovo je vrlo specifičan vez i nisam mogla samostalno da naučim, pokret konca je drugačiji sa svake strane. Učila sam strpljivo prateći je dok ona radi. Radim i dečje kape, patofnice, šeširiće, heklane i štrikane, pratim trendove i imam sve što vole deca. Iznela sam i heklane korpice, zeke, mede, jaja… Stavila sam simbolične cene i zadovoljstvo mi je da na ovaj način ukrasim nečiji dom i da obradujem neko dete – rekla je Svetlana.

 

Pokaži šta znaš

Angelina Milićev je redovno posećivala bazare, a sada je odlučila da se oproba i s druge strane štanda.

Pančevac

– Uvek sam dolazila na bazare, razgledala, kupovala, a ove godine sam poželela da i ja sugrađanima pokažem šta umem da napravim. Počela sam da pravim te dekoracije za svoju decu, kao poklon za uskršnje praznike, a onda su ih tražila i deca iz ulice, pa sam i njima pravila. Na nagovor prijateljice napravila sam i za prodaju i izašla da ih, pre svega, pokažem – kaže Angelina.

Čuvari tradicije

Članice Udruženja žena „Neolit” iz Starčeva redovno učestvuju na pančevačkom „Uskršnjem bazaru”.

Pančevac

Ovog puta smo donele uskršnje aranžmane za sto; tu su zečevi, čuvarkuće i razne druge dekoracije. Trudile smo se da bude raznovrsno. Inače, ovo su radovi svih šest članica udruženja, koliko nas trenutno ima aktivnih, a uvek s radošću dočekujemo nove članice – rekla je Milica Stefanović, potpredsednica Udruženja žena „Neolit”.

Udruženje „Vešte ruke” iz Pančeva radove svojih članica izlaže na brojnim manifestacijama, a „Uskršnji bazar” nikada ne propuštaju.

Pančevac

Na ovogodišnjem bazaru ponudile smo uskršnje dekoracije, kao i ručne radove kojima se inače bavimo. U udruženju imamo desetak članica i trudimo se da ono što znamo prenesemo i na druge. Imamo i svoju manifestaciju „Prolećni dani”, koja će biti održana u maju – podsetila je Tijana Živojinović, članica Udruženja žena „Vešte ruke”.

Uspomena na šesti „Uskršnji bazar”

Pančevac

Mališani iz vrtića „Bubamara” darovali su svoj rad gradonačelniku Pančeva Aleksandru Stevanoviću, u znak sećanja na šesti „Uskršnji bazar” i njihovo učešće u programu.

„Uskršnji bazar” je organizovalo Udruženje žena „Pančevke – Gornji grad”, uz pomoć Turističke organizacije grada Pančeva i uz podršku Grada.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev)

Ne propustite

DANAS SE ZATVARA USKRŠNJI BAZAR: Ispred Kulturnog centra Pančevci uživali u igrama mlađih i starijih folkloraša! FOTO

OTVOREN PANČEVAČKI USKRŠNJI BAZAR! Aleksandar Stevanović: Zajedno gradimo brend Pančeva VIDEO i FOTO

FARBANJE USKRŠNJIH JAJA SVILOM: Ova tehnika daje prelepe unikatne ŠARE! VIDEO

USKRŠNJA RADIONICA UDRUŽENJA VARDAR IZ KAČAREVA: Pogledajte delić atmosfere, deca su najviše uživala! FOTO i VIDEO

DANAS JE VELIKI PETAK Dan najveće hrišćanske žalosti i priprema za najradosniji praznik. Strogi post i farbanje jaja neki su od običaja

NEKA NAS OVAJ PRAZNIK PODSETI NA TRADICIONALNE VREDNOSTI Stevanović i Kiš uputili Uskršnju čestitku svim vernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.