GRADI SE PRVI TURBO KRUŽNI TOK U SRBIJI: Ovde će važiti posebna pravila! FOTO i VIDEO

21:18

14.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Brian Moore

U Novom Sadu, na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, u toku su radovi na prvom turbo kružnom toku u našoj zemlji.

Po završetku radova na sredini kružnog toka biće postavljen i spomenik Nikoli Tesli.

Kako navodi Instagram stranica 192_rs, ova vrsta kružnog toka razvijena u Holandiji 2000. godine. Jedna od prednosti „turbo“ kružnih raskrsnica je ta što se ne zahteva od vozača da se prestrojavaju unutar same raskrsnice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Umesto toga, vozači svoj pravac biraju pre nego što pristupe kružnom toku. Pre same raskrsnice, ali i u samom kružnom toku, signalizacijom je naznačeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka ulaska u kružni tok, pa sve do njegovog napuštanja.

– Predložena ‘turbo’ kružna raskrsnica ili kružna raskrsnica sa spiralnim kružnim tokom, jeste višetračna kružna raskrsnica, na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno fizički odvojeni – navodi se u opisu ovog projekta.

– Razdvajanje tokova u kružnom toku postiže se ‘zaobljenim’ ivičnjacima, koji sprečavaju preplitanje vozila kako na ulivu i izlivu tako i pri kretanju kroz sam kružni tok – navela je gradska uprava.

Na društvenim mrežama pokrenuta je prava bura među vozačima koji smatraju da se mnogi ne snalaze ni u običnim kružnim tokovima, a kamoli u turbo toku.

(Pančevac/Novosti)

CREPAJCI ČUVAJU TRADICIJU KONJARSTVA: Sve spremno za 27. Fijakerijadu. Dolazak najvilo više od 100 fijakerista iz cele Srbije

OTPAO MU TOČAK TOKOM VOŽNJE NA AUTO-PUTU KROZ BEOGRAD: Nikome nije jasno šta se desilo! VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.