POEZIJA KAO UTOČIŠTE Čedna Radinović Lukić: Onaj ko poznaje jezik poezije nikada nije sam

17:55

20.04.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Čedna Radinović Lukić autorka je  pet zbirki pesama. Dalmatinka  poreklom, stanuje u Beogradu. Majka je troje odrasle dece, supruga pomorca. Član je Udruženja književnika Srbije, dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja. Autorka je naučnog rada o baroknom pesniku Petru Kanaveliću, koji je štampan je u zborniku Hrvatskog književnog društva. Njena knjiga „Reminiscencija epizodnih nostalgija“ dobila je prestižnu nagradu „Književno pero” u Hrvatskoj, kao najbolja zbirka poezije za 2019. godinu van hrvatskog područja. Njene pesme prevođene su na bugarski, mađarski, francuski i engleski jezik.

Vaše pesme su štampane u raznim zbornicima i antologijama, prevođene na više jezika, koliko Vam to znači?

–   Znači mi mnogo. Kada dobijem iz neke zemlje potvrdu čitanja moje poezije, neku pohvalu, to mi daje snagu da nastavim dalje. To je dokaz da je ono što radim dobro. Recimo, ja sam 2019. godine dobila nagradu „Književno pero“ u Hrvatskoj, za najbolju zbirku poezije. Moja knjiga je pisana ekavicom, štampana u Beogradu, gde i ja stanujem, ali sam dobitnica te prestižne književne nagrade. Moje pesme su ušle u antologiju sprskih pisaca koju je radilo UKS za pisce koji su rođeni od 1946. do 1996. godine.

Vaša pesma „Žena“ iz zbirke „Refleksija jednog tanga“ dobila je prvu nagradu grada Pančeva.

–   Pesma „Žena“ je meni posebno draga. Antologijska je zato što je piše žena ženi. Ta pesma je moja lična karta. Grad Pančevo me je nagradio. Tom prilikom sam dobila komplet knjiga Ive Andrića i to je zaista nešto što se ne zaboravlja.

Imali ste promociju svojih zbirki pesama u Starčevu. Kakvi su Vaši utisci?

 –    U Starčevu sam promovisala svih svojih pet zbirki poezije. Utisci su odlični. Takva je tišina bila dok su pesme čitane da je to prava retkost. Oduševljena sam organizacijom i gostoprimstvom Starčevaca. Autorima je vema važno da ostvare kontakt sa čitalačkom publikom i imaju povratnu infomraciju o svom stvaralaštvu.

Koliko su u današnje vreme mladi zainteresovani za poeziju, i uopšte, za književnost?

–    U UKS postoji jedan projekat pod nazivom „Mladi dolaze“, koji vodi Grozdana Lučić Lalić. Takođe, u SKOR- u uvek dajem prednost mladima i sve je više mladih članova. Iako još uvek nisu izdali svoju prvu knjigu, oni su prijatelji Saveza i ravnopravno učestvuju na sastancima, gostovanjima, radu na zbornicima, kao i na Panonskoj koloniji koju organizujemo. Podržavam mlade, jer zaista ima mnogo talentovanih mladih ljudi kojima je potrebna podrška da se osmele i počnu da stvaraju.

Kakvi su Vaši planovi za naredni period?

–     Trenutno pišem svoju prvu zbirku proze, koju planiram da nazovem „Manifestacije svesti“, jer sadrži misaone crtice iz svih mojih zbirki pesama. Takođe, planiram da održim književno veče u UKS, a rado se odazivam na sve pozive i gostujem kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

JEDINA SRPKINJA MEĐU GLADIJATORIMA: Neobičan hobi OPERSKE PEVAČICE! Dragana je uvek u modricama, a polomili su joj nos i palac!

(Pančevac/Aleksandra Masl)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.