OVO SU NOVE CENE GORIVA: Litar evrodizela u narednih nedelju dana maksimalno 185 dinara!

09:44

28.04.2023

Podeli vest:

Pixabay

Mnogi su jutros očekivali obrt u ceni goriva i u Srbiji. Cena barela je pala sa 84 dolara na ispod 77 za samo nekoliko dana na evropskom tržištu.

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 185 dinara, a benzina evropremijum BMB 178 dinara. Cene se praktično nisu promenile u odnosu na prethodne dane, ali bi najave na globalnom tržištu mogle i da ih promene u narednom periodu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni članovi najavili su nedavno, na iznenađenje mnogih, smanjenje proizvodnje nafte od maja 2023. godine, na oko 1,15 miliona barela dnevno. Prema procenama analitičara velikih banaka u svetu, ova odluka mogla bi da pogura cenu barela ka nivou od 100 dolara.

Ovih dana međutim gledamo drugačiju sliku. Cena barela je na evropskom tržištu samo za prethodnih nekoliko dana pala sa 86 dolara na oko 80 dolara, pa na 78 dolara, koliko vredi jutros.

Investitori su očigledno i dalje fokusirani na izgledno podizanje kamatnih stopa u SAD i to, prema procenama ekonomista, za četvrtinu procentnog poena, što bi označilo kraj ciklusa najagresivnijeg zaoštravanja monetarne politike u proteklih 40 godina.

Njihova prognoza temelji se na oceni o još uvek solidnom tempu zapošljavanja u najvećoj svetskoj privredi što su najnoviji podaci pokazali tek umereni rast broja novih zahteva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošloj nedelji.

(Pančevac/Novosti)

ODLUKA O SANKCIJAMA U NAREDNA 24 SATA: Slede kazne za učesnike u tuči na utakmici između Real Madrida i Partizana!

ALEKSANDAR VUČIĆ ĆE DANAS POSETITI ZAJEČARSKI OKRUG: Predsednik će obići Sokobanju, Knjaževac, Svrljig i Rtanj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.