MOJ IZBOR Jelena Jakšić: Preporuke za um i dušu, od fantastike do komedije

09:56

28.04.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

 

Jelena Jakšić, arhivista u Istorijskom arhivu u Pančevu

KNjIGA: Poslednja knjiga koju sam pročitala i od srca preporučujem jeste „Kako sačuvati zdrav razum u doba podela” autorke Elif Šafak, zanimljivo štivo koje dobro dođe u postpandemijskom svetu. Treba pritom obratiti pažnju i na „Istanbulsko kopile”, roman iste autorke. Knjige Terija Pračeta su mi uvek na popisu za čitanje budući da na duhovit i zabavan način predstavljaju ljudska promišljanja o svetu koji nas okružuje i tera nas da se suočimo sa sopstvenim predrasudama i stereotipima, koje banalizacijom uspešno razlaže. Pored njih, preporučujem sledeće naslove: „Atlas oblaka” (Dejvid Mičel), „Zimski vojnik” (Danijel Mejson), „Prodavnica tajni” (Dino Bucati), „Ako jedne zimske noći neki putnik” (Italo Kalvino). Knjige često kupujem, iako sam član pančevačke biblioteke, i od skorije kupljenih naslova za čitanje sam izdvojila sledeće: „Deca zla” Miodraga Majića, „Čovek u visokom dvorcu” Filipa K. Dika, „Hamnet” Megi O’Farel, „Zavera budala” Džona Kenedija Tula i „Nikad nismo bile ovde” Andree Barc.

SERIJA: Sve češće se u trenucima dokolice okrećem serijama, jer se u njihovu produkciju sve više ulaže i one kvalitetom i te kako pariraju filmovima. Pogledala sam „Kuću zmaja”, prednastavak planetarno popularne „Igre prestola”, koja ni danas nema ozbiljnu konkurenciju, i započela prvu sezonu nagrađivane serije „Naslednici”. Od serija koje su me oduševile izdvojila bih „Černobilj”, vrhunski urađenu petodelnu seriju od koje podilazi jeza, britansku krimi dramu „Brodčerč” i mini-seriju „Jagnjad božja”. Serije kojima se stalno vraćam jesu „Prijatelji”, nenadmašni sitkom, i „Crna Guja”, britanska crnohumorna serija koja je vinula u zvezde glumca Rouana Atkinsona.

MUZIKA: Muzika je važan deo mog života i često me na ulici možete videti sa slušalicama u ušima. Volim da čujem i najnovije stvari koje se vrte na radiju, iako se već duže vreme okrećem ka ambijentalnoj i instrumentalnoj muzici pošto je koristim kao pozadinski zvuk kad nešto čitam ili pišem. Posebno uživam u muzici iz filmova – saundtreku vrhunskih kompozitora današnjice: Džona Vilijamsa, Enija Morikonea i Henrija Mančinija.

(Pančevac)

IVANA MARKEZ FILIPOVIĆ OTKRIVA SVOJE IZBORE: Prioritet dajem švedskom autoru Fredriku Bakmanu, ljubitelj sam čvršćeg zvuka i rokenrola

MONIKA HUSAR OTKRIVA SVOJE IZBORE: Mnogo volim stripove Borisa Stanića, muziku uglavnom slušam u automobilu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.