O RIZIČNOM ONLAJN PONAŠANjU DECE Na internetu između tri i četiri sata dnevno

08:49

04.05.2023

Podeli vest:

PIXABAY

Na predstavljanju rezultata prvog sistemskog izveštaja o rizičnom onlajn ponašanju dece u Srbiji rečeno je da se veliki broj mladih susreće s nekim vidom seksualnog zlostavljanja na internetu, dok je čak 27 odsto njih primilo neželjeni sadržaj od osobe koju ne poznaju, prenosi „Tanjug”.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.950 učenika iz 40 srednjih škola u Srbiji, a prema rečima Igora Jurića, predsednika Centra za nestalu i zlostavljanu decu, srednjoškolci u velikoj meri i šalju i primaju seksualne sadržaje putem društvenih mreža.
Jurić je u vezi sa ovim još rekao:
– Sedamdeset odsto dece ima dva ili više profila na društvenim mrežama. Najveći razlog za to je što ne žele da roditelji znaju za taj drugi profil i tu uglavnom dele neke sadržaje za koje roditelji ne znaju. Ako pogledate kome se deca poveravaju kada imaju problem, samo 22,8 odsto dece poveri se svojim roditeljima. Povere se pre i nastavniku i prijatelju i nekoj liniji za pomoć.
Koordinatorka istraživanja dr Jovana Škorić dodaje da najveći broj srednjoškolaca provodi na internetu između tri i četiri sata dnevno.
– Možemo da vidimo i podatak da nemali broj srednjoškolaca više od osam sati dnevno provodi na internetu, što je zaista mnogo. Kada je u pitanju korišćenje mreža, dobili smo rezultate koje smo i očekivali. Najpopularnije mreže među mladima su „Tiktok”, „Jutjub”, „Instagram”, „Vajber” i „Votsap” – nabrojala je koordinatorka istraživanja.
Ružica Radović iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu iznosi podatak da statistike globalne mreže pokazuju da je 82 odsto dece ispod trinaest godina iskorišćeno za neki vid seksualnog zlostavljanja. Postoji i statistika „Netpatrole” i u njoj stoji da je tokom 2021. godine upućena 131 prijava, a prethodne godine bilo je duplo više prijava na samoj platformi kada je reč o tuđim snimcima seksualnog sadržaja.
U planu je projekat „DeShame2” koji će istraživanjem obuhvatiti đake osnovnih škola, kao i predstavljanje rezultata istraživanja Ministarstvu prosvete kako bi se podstaklo unapređenje multisektorskih mera prevencije.

ZAHUKTAVA SE VESLAČKA SEZONA U SRBIJI: Dve zlatne medalje za Marka Jančikina! FOTO

OTVORENE DVE TELEFONSKE LINIJE: Psihološka pomoć za porodice stradalih u školi na Vračaru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.