PETI PROLEĆNI RUČAK JABUČKIH UDRUŽENJA Kako život na Tamišu može lepo da teče! Evo šta su pripremili majstori varjače!

14:02

24.05.2023

Podeli vest:

J.Filipović
Manifestacija pod nazivom „Prolećni ručak jabučkih udruženja” održana je peti put na fascinantnoj tamiškoj obali.
Tom prilikom je, pored lepog boravka i druženja u prirodi, svako mogao besplatno da uživa u brojnim specijalitetima iz kazana, koje su pripremali lokalni majstori varjače. A na predivno uređenoj plaži Skela bilo je svega što izaziva ono prijatno curenje vode iz usta – od pasulja i riblje čorbe, preko „sukanog zelnika” i pržene babuške, do gulaša od divljači i papaka u saftu.
Za sve to potrudili su se članovi udruženja jabučkih Makedonaca, penzionera, poljoprivrednika, ekologa, voćara, vinogadara, golubara…
Naravno, nije izostao ni veseli štimung uz muziku, premda to možda nije ni bilo neophodno, jer je ionako sve vreme vladala harmonična atmosfera Jabučana i njihovih gostiju.
Sve to samo je još jedan dokaz da ovo selo može da bude dobar primer drugima za to kako život, poput banatske tamiške lepotice, treba da protiče u sreći i veselju.

J.Filipović

Mesna zajednica Jabuka već duže vreme tradicionalno organizuje „Prolećni ručak jabučkih udruženja”, na kojem učestvuju sva udruženja iz tog mesta, a redovno se pridružuju i lokalni preduzetnici.
Ova manifestacija upriličena je peti put u subotu, 13. maja, kada se kuvalo u petnaest kazana i sve je bilo kako se poželeti može – od veoma ukusnih domaćih specijaliteta, preko predivnog ambijenta među sojenicama na tamiškoj plaži Skela, do sunčanog dana usred kišnog perioda i nadasve beskonačne pozitivne energije.
Inicijator manifestacije i jedan od najzaslužnijih za to što ona uspešno traje predsednik MZ Jabuka Slobodan Ilić ističe da je ideja nastala 2016. godine.
– To se dogodilo kada sam shvatio da u našem mestu postoji četrnaest udruženja, pa sam mislio da bi trebalo da se makar jednom godišnje okupimo i lepo družimo. Zapravo, želja je da predstavnici tih organizacija razmenjuju svoja iskustva i iskažu planove i potrebe, a Mesna zajednica je uvek tu da im pomogne koliko god je to u mogućnosti. Tako je bilo i ovog puta… – navodi predsednik.

J.Filipović

A među sojenicama se krčkale divote u kazanima…
Samo kuvanje krenulo je od jutarnjih sati, kada su se kulinari stacionirali u jednoj od desetak sojenica, nastalih pre neku godinu, ponovo na inicijativu Mesne zajednice, i zahvaljujući volonterskom radu ljubitelja Tamiša iz Jabuke.
Jedno od zastupljenih udruženja bila je i jabučka sekcija pančevačkog udruženja lovaca „Zmaj”. Njen član Dejan Silevski istakao je da je saradnja s Mesnom zajednicom od početka manifestacije na vrhunskom nivou.
– Oni su uvek tu uz nas, kad god je potrebno, kao recimo oko organizacije takmičenja u gađanju glinenih golubova. Zauzvrat, mi se trudimo da se odazovemo na njihove pozive, kao i danas, kada smo, kako i dolikuje, za sve ljude dobre volje kuvali gulaš od divljači. Glavni majstor je upravo bio naš predsednik Dejan Nišević, a ovog puta izbor je pao na divlju svinju. Inače, te životinjske vrste, pored fazana i zeca, i najviše ima u našem lovištu, naročito u poslednje vreme – kaže lovac.

J.Filipović

Možda i najbrojnije društvo tog dana našlo se oko astala gde su se okupili članovi Udruženja Makedonaca „Ilinden” i njihovi gosti uz nezbežni zelnik i druge pite i „špecije”, a predsednik Blagoja Sokolovski naglasio je kako je sve ispalo super, zahvaljujući bliskoj saradnji s Mesnom zajednicom i drugim udruženjima.
– Ovog puta smo odustali od našeg čuvenog tradicionalnog specijaliteta, jer umemo i mi da pravimo roštilj i druge đakonije. Među njima su se, naravno, našle i poznate makedonske pite, kao što su maznik i zelnik, koje su spremale naše vredne žene Dragica i Živka Jaćimovski, zatim i Milica Dodevska i Stojanka Mickovski. S tim u vezi, uskoro planiramo i maznik fest, to jesto takmičenje u ručnom razvlačenju kora – kaže predsednik.
Verovatno najživlje i najveselije bilo je oko kazana udruženja Roma, u kojem se krčkala riblja čorba, a odmah pored njega u tanjirači je cvrčala babuška.

Jordan Filipović

Predsednik organizacije koja broji oko trista ljudi Novica Tonevski istakao je da je ta organizacija pripremila i mnogo drugih domaćih proizvoda, koje su doneli od svojih kuća, poput kobasice ili sira. On je bio i majstor za čorbu, dok je njegov gost i poslovni prijatelj iz Glogonja Stanko Filipović bio glavni za ribu.
– Tajna je u iskustvu, koje ovom prilikom prenosimo mlađima. Važno je da riba bude sveža, a da se pohuje u domaćem oštrom brašnu i vegeti ručne izrade od povrća koje sami gajimo, seckamo i sušimo oko mesec dana. Meso se ne usoljava, nego je dovoljno da se uvalja u poh, koji odradi da nestane sitnih kostiju. Inače, ovo je lepa manifestacija i bilo bi lepo da tako nešto bude organizovano i u drugim mestima – navodi Stanko.

J.Filipović

Ne ide bez pasulja i gulaša
Marko Škrbić, prvi čovek Udruženja poljoprivrednika „Prvi klas”, rekao je da su i članovi te organizacije standardno prisutni na manifestaciji.
– Imamo odličnu saradnju s Mesnom zajendicom, naročito otkad je vodi Slobodan Ilić, koji je uvek pristupačan i otvorenog srca za sve što zatreba. I s drugim udruženjima imamo dobre odnose i posećujemo jedni druge, naročito kada su manifestacije, pa na taj način uzdižemo društveni život sela, u čemu vidim samo dobro. Konkretno za ovu priliku pripremili smo pasulj s domaćom kobasicom i slaninom, i to tetovac domaće proizvodnje. Domaći su i luk, paprika i šargerepa, koje su prskane koprivom kako bismo izbegli upotrebu pesticida. Naravno, to ne bilo tako ukusno bez istinskih majstora, koji su, kao i dosad, bili dugogodišnji poljoprivrednici i moji kumovi: otac i sin Marjan i Milan Savić – napominje Marko.
Malo dalje od svih, ali samo u fizičkom smislu, u debelom hladu mesto za druženje našli su i članovi Udruženja vinara i vinogradara „Grozd”, čiji je predsednik Dragan Cvijanovski istakao da ih se okupilo petnaestak od ukupno trideset petoro.

J.Filipović

– Ovog puta smo se odlučili za gulaš, i to mešani, od svinjskog i goveđeg mesa, koji je spremao naš član Jovica Stanoevski. Ručak je ispao odlično, naročito kada su u pitanju aperitiv i digestiv, jer smo imali na raspolaganju domaćeg vina i rakije. Svako je doneo ponešto od kuće, premda i udruženje ima svoje vino, koje inače dajemo Mesnoj zajednici, recimo za Božić, kada se besplatno služi građanima. S druge strane, i Mesna zajednica uvek izlazi u susret šta god da je u pitanju – navodi ovaj jabučki voćar.
Na kraju su svi oni – članovi jabučkih udruženja i drugi ljudi dobre volje – seli za zajednički astal, a zveckanje kašika i tanjira, kuckanje čaša i veseli žamor i smeh još dugo su se razlegali predivnom tamiškom obalom.ž
(Pančevac/Jordan Filipović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.