RAT U UKRAJINI Putin se obratio javnosti zbog pobune Prigožina: Ovo je izdaja i nož u leđa VIDEO

09:31

24.06.2023

Podeli vest:

printscreen/Twitter/Sky News

Rat u Ukrajini danas je ušao u 486. dan. Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin optužio je juče ruski vojni vrh da je napao Vagnerov vojni kamp i ubio veliki broj njegovih boraca. Zbog toga su ruske vlasti pokrenule krivični postupak protiv njega, zbog podsticanja na oružanu pobunu. U Moskvi su pojačane mere bezbednosti, a pripadnici Vagnera su ušli u Rostov, gde su opkolili sedište Južnog vojnog okruga.

Obraćanje Vladimira Putina
Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da ova opasnost mora biti uklonjena, i da je pobuna pokušaj uništavanja Rusije iznutra. Kako je rekao, obraća sa se onima koji su prevarom ili pod pretnjama uvučeni u avanturu oružane pobune.

– Ovo je izdaja svih koji se bore na frontu, ovo je nož u leđa našim trupama i građanima Rusije. Intrige su dovodile i u Prvom svetskom ratu do velikih prevrata, i to je rezultiralo tragedijom u kojoj su Rusi bili žrtve – rekao je Putin.

On kaže da neće dozvoliti ponavljanje grešaka iz prošlosti, i da će braniti otadžbinu.

Putin je borce „Vagnera“ koji se bore u Ukrajini nazvao herojima, a njihovo ime i slavu izdali su oni, kako je rekao, koji su organizovali oružanu pobunu.

– Ovo je izdaja. Mi se borimo protiv anarhije i kapitulacije. Ova pobuna je smrtonosni udarac za nas, i za sve naše ljude. Mere koje ćemo preduzeti biće veoma oštre, i svi odgovorni će biti izvedeni pred lice pravde – kazao je predsednik Rusije.

Putin ističe da su sve bezbednosne službe dobile naređenja, i da je situacija u Moskvi sigurna, ali je u Rostovu situacija komplikovana.

– Kao glavnokomandujući, ali i građanin Rusije, činim sve da uspostavimo red. Oni koji su se pobunili su izdali Rusiju, i pozivam ih da prestanu da uzimaju učešće u oružanom konfliktu – rekao je on.

Rusko MO poručilo „Vagnerovcima“: Zavedeni ste u zločinačku avanturu Prigožina
Ministarstvo odbrane (MO) Ruske Federacije saopštilo je da su borci „Vagnera“ zavedeni u zločinačku avanturu i pozvalo ih da odbiju da učestvuju u oružanoj pobuni.

– Apelujemo na borce jurišnih odreda Vagnera. Zavedeni ste u Prigožinovu zločinačku avanturu i učešće u oružanoj pobuni. Mnogi vaši drugovi iz nekoliko odreda već su shvatili svoju grešku tražeći pomoć u obezbeđivanju mogućnosti da se bezbedno vrate na svoja stalna mesta razmeštaja.

Oni su istakli da je svim borcima i komandantima koji su se prijavili već pružena sva neophodna pomoć.

– Molimo vas da pokažete razboritost i što pre stupite u kontakt sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane ili agencija za sprovođenje zakona. Garantujemo svima bezbednost – istakli su u Ministarstvu odbrane.

Prigožin: Ne verujte ruskoj državnoj televiziji
Jevgenij Prigožin je pozvao Ruse da ne veruju šta im govore na državnoj televiziji.

– Kada vam kažu da je privatna vojna kompanija Vagner ometala rad i da se zbog toga nešto na frontu srušilo… stvari na frontu se nisu srušile iz tog razloga – rekao je on u novom videu objavljenom na Telegramu.

– Izgubljena je ogromna teritorija. Poginulo je vojnika, tri, četiri puta više nego što piše u dokumentima koji su predočeni vrhu – dodao je on.

Peskov: Putin se uskoro obraća javnosti
Savetnik ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da će se Vladimir Putin uskoro obratiti javnosti.

Prigožin: Oborili smo ruski helikopter
Jevgenij Prigožin objavio je kasno sinoć audio poruku na Telegramu i tvrdi da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

– Kada je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Vagnerove jedinice – rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gde se to navodno dogodilo.

Za sada nema nikakvih potvrda njegovih reči.

U Voronježu otkazani masovni događaji

Vlasti Voronješke oblasti odlučile su da otkažu sve predstojeće masovne događaje, objavio je na Telegramu guverner regiona Aleksandar Gusev.

– Doneli smo odluku da otkažemo sve predstojeće masovne događaje u regionu Voronjež. Situacija je stabilna. Sve službe rade kao i obično – napisao je on.

Prigožin se sastao sa ruskim generalima
Na pro-Vagnerovom Telegram kanalu pojavio se snimak koji prikazuje Jevgenija Prigožina kako razgovara sa ruskim generalima u vojnom štabu u Rostovu na Donu.

Na snimku se čuje kako Prigožin govori da će njegovi ljudi blokirati Rostov na Donu i krenuti ka Moskvi ako na razgovore ne dođu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Valerij Zalužni.

Na snimku se vidi i da Prigožin razgovara sa zamenikom ruskog ministra odbrane, generalom Junus-Bekom Jevkurovim.

Jevkurov je nama poznatiji po tome što je komandovao ruskim borcima koji su 12. juna 1999. godine krenuli na marš od 500 kilometara iz Ugljevika ka Kosovu i Metohiji, i obezbedili aerodrom u Prištini.

Surovikin pozvao „Vagnerovce“ da se zaustave

General Sergej Surovikin pozvao je Vagnerove borce da polože oružje.

– Neprijatelj samo čeka da se politička situacija u našoj zemlji pogorša. Pogrešno je igrati neprijatelju na ruku u ovim teškim vremenima – rekao je Surovikin, držeći automatsku pušku na kolenu.

– Učinite to pre nego što bude kasno. Povinujte se volji i nalogu predsednika Ruske Federacije, kog je izabrao narod. Zaustavite kolone i vratite ih na stalne položaje – dodao je Surovikin.

Antiterorističke mere u Moskvi

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je potvrdio da se preduzimaju protivterorističke mere za jačanje bezbednosti u ruskoj prestonici.

On je dodao da će biti sprovedene i dodatne provere na putevima, prenosi Rojters.

FSB pozvao pripadnike Vagnera da uhapse Prigožina
Izjave i postupci Jevgenija Prigožina, osnivača Vagnera, u stvari su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba, saopštio je u subotu centar za odnose sa javnošću FSB Rusije.

– Prigožinove izjave i radnje su u stvari pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije i ubod su nožem u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga.

Ministarstvo je takođe navelo da izjave o udarima ruskog Ministarstva odbrane na „Vagner“ nisu tačne i da su provokacija.

– Sve informacije koje su objavljene na društvenim mrežama o raketnim napadima koje je Ministarstvo odbrane Rusije navodno izvršilo na pozadinske jedinice Vagnera su netačne i predstavljaju informacionu provokaciju – saopštio je centar za odnose sa javnošću FSB.

Pored toga, borci Vagnera su pozvani da odbiju da izvrše Prigožinova naređenja, kao i da ga pritvore.

– Pozivamo borce Vagnera da ne prave nepopravljive greške, da prekinu bilo kakve nasilne akcije protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinova zločinačka i izdajnička naređenja i da preduzmu mere za njegovo pritvaranje – saopštila je FSB.

UŽIVO 485. DAN RATA U UKRAJINI Ruska vojska uništila ukrajinsko skladište municije i tehnike! U Kursku dva puta delovala PVO

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.