RADOVANOVIĆ: Srbija zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca, bolje smo ocenjeni od članica EU koje nas okružuju

15:11

25.06.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS
Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu, izjavio je danas direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.

“Bolje smo ocenjeni i od svih članica Evropske unije koje nas okružuju, tačnije od Hrvatske, Mađarske i Bugarske i među zemljama smo koje su u potpunosti usklađene sa svim preporukama Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF)”, rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uložila značajne napore kako bi zemlja implenentirala sve mehanizme i međunarodnu praksu u ovoj oblasti.

On je objasnio da je Srbija, peti krug vrednovanja u kojem se sada nalazi Hrvatska, završila pre sedam godina i da smo se tada nalazili u sličnoj situaciji u kojoj se danas nalazi ta zemlja.

“Mi smo zvanično bili prva evropska zemlja koja je ocenjivana i druga zemlja u svetu, ali pre sedam godina nisu postojali jasno definisani kriterijumi i procedure za listu, kao i kriterijumi o ispunjavanju određene aktivnosti, što nas je stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge zemlje”, objasnio je Radovanović.

On je istakao da je i Bazelski institut za upravljanje objavio rizik neke zemlje sa aspekta pranja novca i da je Srbija ove godine ocenjena sa najnižim rizikom od kad se meri taj indeks, odnosno da imamo najbolji rezultat u prethodnih sigurno 14 godina, što, kako je dodao, govori o uspehu koji je zemlja ostvarila u ovoj oblasti.

(Pančevac/Tanjug)

VUČIĆ: Do 20. juna investicije u Srbiji iznose milijardu i 919 miliona, to je ono što nas drži! Kurti neće stati, on čezne za ratom

EULEKS PRATI 108 SLUČAJEVA KOJI SE ODNOSE NA SRBE NA KOSOVU I METOHIJI: U skladu sa mandatom misije prate se odabrani slučajevi u pravosuđu

NAŠE VATERPOLISTKINJE POBEDILE UKRAJINU: Završene kvalifikacije za EP, Srbija osvojila prvo mesto na tabeli grupe C

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.