NEMA MESTA PANICI U ČAČKU Industrijski otpad je popisan i ubrzo će biti uklonjen

10:08

26.06.2023

Podeli vest:

RINA

ČAČAK – Građane Čačka prethodnih dana uznemirila je vest da se u prostoru nekadašnjeg giganta, Fabrike reznog alata, smešene u samom centru grada, nalazi velika količina opasnog industrijskog otpada. Načelnik Moravičkog okruga, Marko Parezanović, povodom toga obišao je ovu lokaciju i obavio konsultacije za predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine, zakonskim zastupnikom fabrike i Osnovnim javnim tužilaštvom.

– Vlasnik ovog otpada je Fabrika reznog alata – u stečaju, a otpad se na različitim lokacijama u okviru fabrike nalazi duže od 20 godina. Stečajni upravnik je zakonski zastupnik fabrike, a prema izveštaju Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, proces prodaje je priveden kraju, ugovor će biti potpisan nakon 29. juna. Zakonski zastupnik fabrike je postupajući po nalogu inspektora angažovao licenciranu ustanovu koja je popisala otpad, utvrdila količinu, vrstu otpada i stepen opasnosti po životnu sredinu i zdravlje ljudi. U prethodnom periodu u više navrata vršen je inspekcijski nadzor i izdat je nalog za kategorizaciju i uklanjanje otpada u skladu sa zakonom, rekao je za RINU Parezanović.

RINA

On dodaje da je nakon kategorizacije otpada zakonski zastupnik poslao upit odgovarajućim operaterima koji se bave uklanjanjem i uništavanjem opasnog otpada, a koji sada treba da na osnovu svih informacija koje su dobili, dostave odgovarajuće licence i ponudu za uklanjanje ovog otpada.

– U razgovoru sa zakonskim zastupnikom fabrike dobio sam čvrste garancije da će otpad, koji u krugu fabrike stoji dve decenije, biti vrlo brzo uklonjen i da je novac za ovaj složen proces obezbeđen. Trenutno je u toku upravni postupak od strane nadležne inspekcijske službe vezan za adekvatno skladištenje navedenog otpada do predaje ovlašćenoj firmi za preuzimanje navedenog otpada. Zbog toga molim da se ne spekuliše sa informacijama o sadržaju otpada bez pouzdanih podataka o analizama otpada koje su sprovedene od strane stručne i licencirane ustanove, ističe Parezanović.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva dobijene su informacije da su predistražne radnje o eventualnim propustima u upravljanju ovim otpadom završene i da će u narednim danima biti doneta odluka o tome da li će biti pokrenut krivični postupak protiv odgovornih lica.

– Želim da naglasim da su inspekcijske službe u okviru Moravičkog upravnog okruga uvek blagovremeno vršile inspekcijski nadzor i izdavale naloge za bezbedno skladištenje i uklanjanje opasnog otpada. Sa pozicije načelnika Moravičkog upravnog okruga u skladu sa instrumentima koje posedujem, nadgledaću proces uklanjanja opasnog otpada sa predmetne lokacije sa ciljem da on u što kraćem roku bude završen i o tome ću blagovremeno obaveštavati javnost, zaključuje Parezanović.

(Pančevac/RINA)

OKLOP TEŽAK 40 KILOGRAMA, BRZI KONJI I OŠTAR MAČ: Oni su pravi srpski vitezovi, čuvaju srpsku tradaciju i moralne vrline FOTO

RAJ ZA ARHEOLOGE NA OBALAMA REKE DRINE: Kameni grobovi nemi svedoci davnog vremena, upisani na prestižnu UNESCO listu i većina ispisana na ćirilici (FOTO)

POSLE POPLAVA SLEDI NAJEZDA ZMIJA, GLODARA I ZARAZE Ovo su prvi simptomi mišje groznice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.