IZ PERA VLADIMIRA NEDELJKOVIĆA: Sećanje na Pericu Stojančića! Sećate li se njegove verzije pesme Lucija! Perica je to bolje otpevao!

12:27

29.06.2023

Podeli vest:

Pritnscreen/Promo

Vladimir Nedeljković objavio je u Fejsbuk grupi UDRUŽENJE ROK MUZIČARA PANČEVA sećanje na Pericu Stojančića. Njegov post prenosimo u celosti.

Perica Stojančić je po rođenju bio Beograđanin, mada je od malena živeo u Nišu, gde je i završio osnovnu školu. Prvi značajniji muzički nastup ili uspeh zabeležio je 1959. godine u emisiji ‘Mikrofon je vaš’ gde je podelio treće i četvrto mesto. Nakon toga počinje sa redovnim nastupima u niškom hotelu ‘Park’ gde je ubrzo postao lokalna atrakcija. Tu ga je jedno veče sasvim slučajno čuo Vojislav Đonović, pozvao u Beograd, tako je počelo.

U Beogradu prvi put peva 18. marta 1963. godine u Velikoj dvorani Doma sindikata na priredbi “Birajte svoju ploču”. Inače, u Radio Nišu ostavio je nekoliko snimaka od kojih su najbolje “Luna napolitana” i “Rozali”. Izdaje prvu ploču 1963. godine i na njoj su pesme
Lucia / Te noći (It wasn’t a dream) / Za sve je kriv tvist (La faute au twist) / Vrt ljubavi (Dans un jardin d aumour), 1963 RTB. Prati ga kvintet A – B – C. O Perica Stojančić je posle mnogih koji nisu uspeli, postao naš prvi i pravi “urlator”. Ova će ploča iznenaditi sve jer će se prodati jako dobro. Čak i omot ove ploče privlači pažnju. Na njemu Perica Stojančić sa električnom gitarom izvodi “pačji korak” Čak Berija. On se pojavio iznenada i napreduje u ritmu tvista.

 

Početkom 1964. godine Stojančić izdaje još jednu ploču gde su pesme Za nas (That is rock) / Daleko od mene (Loin de moi) / Šetam (When I am walking) / Draga, oh draga (Cherie, oh, cherie), 1963 EP- RTB. Prati ga ansambl Milana Stojanovića. Tokom 1966. godine izlazi mu još jedna ploča gde su Sentimentalna bejbi / Ni zbogom nisi rekla 1966. RTB. Ovde ga prati grupa „Elipse“ i vokalni ansambl “Koral”. Poslednja ploča mu izlazi tek 1969. godine i to sa pesmama Moja žena i ja / Cveće za tebe / Ženim sina / Bez osmeha, 1969. Diskos. Najbolje ostvarenje mu je bio prvi singl gde upravo otpevao svoju verziju pesme Lucija koju je preveo Saša Popaz. Perica je to bolje otpevao. Urlatorski. Ali, sa merom.

(Pančevac/Facebook/ Vladimir Nedeljković)

DA LI STE ZNALI ZA TAJNU I BURNU VEZU DŽONA F. KENEDIJA I MADONE Zbog jedne stvari Džeki nije htela NI DA ČUJE ZA NJU!

UŽASAN SNIMAK IZ AUTOBUSA 95: Muškarac ušmrkava naočigled svih, PUTNICI SABLASNUTI prizorom VIDEO

5 ČINJENICA O DEČAKU UBICI KOJE SU ŠOKIRALE LEKARE! Šokira činjenica da ne pokazuje trunku kajanja, a uz to se osilio se do te mere da traži svaki dan da ga oslobode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.