NAKON PAKLENOG DANA SLEDI JEDAN PODNOŠLJIV Temperatura do 33 stepena, a evo kakvo nas vreme čeka za vikend!

08:11

14.07.2023

Podeli vest:

Freepik

Nakon vrelog četvrtka kada je živa u termometru dostizala i 38. podeljak, stiže nam jedan uobičajen letnji sa temperaturom u hladu do 33 stepena.

U većem delu zemlje danas će biti pretežno sunčano, a samo u brdsko-planinskim predelima uz promenljivu oblačnost ponegde će biti i kratkotrajne kiše ili pljuskova s grmljavinom.

Jutarnja temperatura iznosiće od 17 do 23 stepena, a najviša dnevna od 29 na severu do 33 na jugu zemlje. Daleko prijatnije temperature nego u četvrtak, kada je u Ćupriji u 15 časova bilo čak 38 stepeni.

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Kada je reč o klima-uređajima, njih ne treba koristiti dok temperatura ne pređe 30. podeljak. Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5–10 °C niža od spoljne temperature vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24–28 °C.

Za danas je prognozirana i veoma visoka vrednost UV indeksa, što znači da se treba kloniti sunca. Ako već izlazite, potrebno je preduzeti odgovarajuće mere, poput nanošenja zaštitnog faktora, oblačenja u široku odeću svetle boje i nošenja šešira sa velikim obodom.

Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i posle svakog boravka u vodi.

Za vikend će temperatura ponovo biti u porastu – u subotu će iznositi od 33 do 36 stepeni, dok će u nedelju najviša temparatura iznositi od 35 do 38 stepeni.

Još toplije biće u ponedeljak, predviđa se da će živa u termometru dostići 40. podeljak.

 

(Pančevac/RTS)

DANAS NAJTOPLIJE OD POČETKA LETA: Do 40 stepeni u prvom delu dana, posle podne u Vojvodini pljuskovi i grmljavina

PREPORUKE BATUTA: Evo šta bi trebalo uraditi tokom vrelih letnjih dana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.