GRČKA U PLAMENU: Gori okolina Atine, u poslednja 24 sata izbilo 46 požara

09:46

18.07.2023

Podeli vest:

printscreen/Twitter

I dalje besne požari u okolini Atine. Iz Lutrakija evakuisan letnji kamp sa 1.200 dece. Samo u poslednja 24 sata u Grčkoj je registrovano 46 šumska požara.

Vatrogasni, spasilački timovi i vojska u Grčkoj pokušavaju da obuzdaju požare koji su izbili na više lokacija, u istočnoj Atici, Kapareli, Lutrakiju i Dervenohoriji.

Najteža situacija je u Dervenohoriji, gde nepristupačan teren uz pojačan vetar i ekstremne vremenske uslove koji se očekuju i danas ne dozvoljavaju ograničenje fronta, pošto se radi o gustoj šumi koja podstiče širenje vatre, navodi Katimeniri.

U priobalnom gradu Lutraki, zapadno od Atine, 1.200 dece je evakuisano dok se požar približavao njihovom kampu.

Policija je uhapsila čoveka za koga se sumnja da je izazvao još jedan požar u Kuvarasu na Atici, jugoistočno od grčke prestonice.

Požare dodatno razbukatava jak vetar, a stotine vatrogasaca pokušava da obuzda širenje vatrene stihije

Desetine ljudi moralo je da napusti svoje domove u široj okolini, uz pomoć ekipa hitne pomoći, a grčka vlada je saopštila da oni čiji su domovi zahvaćeni požarima imaju pravo na smeštaj u lokalnim hotelima i da će im kasnije biti isplaćena odšteta.

Požari su ugrozili saobraćaj u nekim oblastima, a policija je bila primorana da zatvori delove nacionalnog autoputa Atina-Korint. Pojedine linije železničkog saobraćaja su takođe obusravljene.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je trenutno u Briselu na samitu, rekao je da država čini sve što je moguće da pomogne.

„Danas je suštunski prvi težak dan ovog leta. Nema sumnje da će ih uslediti još. Šumski požari su se dešavali i biće ih i dalje. To je takođe jedan od efekata klimatske krize koju sve jače doživljavamo “, rekao je Micotakis.

Prema prognozama, snažan toplotni talas koji je pogodio region ne pokazuje znake popuštanja, a grčka meteorološka služba je upozorila da je rizik od novih požara i dalje visok.

Atinska nacionalna opservatorija izdala je upozorenje na 4 najviši stepen rizika od požara za istočne delove zemlje, uključujući glavni grad Grčke, delove Peloponeza i Egejska ostrva, gde jaki vetrovi predstavljaju posebnu opasnost nakon dužeg perioda toplog i suvog vremena za koje se očekuje da će se samo pogoršati u narednih nekoliko dana.

DRAMA U GRČKOM LETOVALIŠTU Ženu pogodio zalutali metak dok je večerala u restoranu

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.