EVO KADA SE OČEKUJE NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA NAD VOJVODINOM Meteorolog Čubrilo prognozira krupan grad i orkanske vetrove!

15:35

25.07.2023

Podeli vest:

Pančevac, printscreen/RTV

Meteorolog Marko Čubrilo dao je novu, detaljnu prognozu za naredni period, ali i najavio da možemo da očekujemo nove superćelijske oluje nad nebom naše zemlje, jer su nad većim delom Vojvodine visoki parametri za njeno oformljavanje.

U Vojvodini moguća superćelijska oluja

Nad istokom Hrvatske, severom i severoistokom BiH, zapadom Srbije i najvećim delom Vojvodine imamo vrlo visoke parametre za formiranje superćelijskih oluja. Ovo ne znači da će se one nad tim celim prostorom i formirati niti da će imati tako razornu snagu kao protekle ali je to situacije koja svakako nalaže dodatan oprez.

Krajem nedelje suvo ali uz nekoliko vrlo svežih noći kada će se minimumi spuštati i ispod +13, a na planinama i ispod +8 stepeni Celzijusa. Tokom dana postepeno otopljenje i za vikend maksimumi od +26 do +31 stepena Celzijusa.

Lokalne nestabilnosti moguće oko 31. jula i to pre svega na severu regiona, dok se novo, osetnije osveženje uz češću pojavu pljuskova može očekivati oko 04. avgusta.

Još danas i eventualno sutra moguća je pojava vrlo jakih grmljavinskih pljuskova i snažnih nepogoda uz obilnu kišu, krupan grad i pojavu orkanskog vetra. Sutra osetno osveženje i time se opasnost od jakih oluja ukida do daljeg.

Velika olujna formacija kreće se od Italije u pravcu severoistoka, a na najvećem udaru su Austrija, Mađarska i Slovačka. Kako se vidi na radaru, očekuje se da nova superćelijska oluja u Srbiju stigne oko ponoći i to u Vojvodinu. Potom će se nevreme zadržati i narednog dana, odnosno sutra.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je danas novo upozorenje na nevreme. Superćelijska oluja je prethodne noći zahvatila Hrvatsku i protutanjala je i Kvarnerom, gde je padao najveći grad ikada.

I Slovenija je izdala novo upozorenje na nevreme, a na snazi je narandžasti meteo alarm. Na severu će se pljuskovi nastaviti tokom dana, a u južnom delu postoji verovatnoća da u drugom delu dana pada grad.

Podsećamo, u Novom Sadu je uvedena vanredna situacija, a sve dežurne gradske službe su na terenima. Posledice dve superćelijske oluje se saniraju, a gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je sve delove grada. Na sugrađane se apeluje da ne saniraju sami štete, već da prijave stručnim službama, kao i da zaobilaze parkove. U superćelijskoj oluji, koja je u petak uveče zahvatila teritoriju grada, život je izgubila jedna osoba, 12-godišnji dečka, dok su još dve osobe preminule u drugim delovima naše zemlje.

(Pančevac/Dnevnik.rs)

UPOZORENJE METEOROLOGA ZBOG NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE: Očekuju se orkanski udari vetra

ŠTA JE NAŠEM TELU URADILA SUPERĆELIJSKA OLUJA: Ovo su neki od simptoma koje su ljudi danas mogli da osete

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.