TO JE NAJVEĆA UVREDA NJEGOŠA Severina na Cetinju plesala uz stihove najvećeg srpskog pesnika na obeležavanju 210 godina njegovog rođenja! VIDEO

09:21

26.07.2023

Podeli vest:

printscreen/ig

Hrvatska pop pevačica Severina Vučković svojim plesom sinoćje, u dvorištu Biljarde na Cetinju, plesala uz Njegoševe stihove “Noć skuplja vijeka”, koje je izgovarao glumac Slobodan Marunović, što je po mnogima u Crnoj Gori, skandal nad skandalima i najjači napad na delo najvećeg srpskog pesnika.

Autorski projekat crnogorskog umetnika Dimitrija Popovića tokom kojeg je predstavljena grafička mapa ”Oreol mikrokozma” i performans ”Noć skuplja vijeka” održan je sinoć na Cetinju.

Događaj je organizovan povodom 210 godina od Njegoševog rođenja, a kako je prije neki dan na presu saopštila koordinatorka projekta Isidora Kovačević, Dimitrije Popović poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore umetničku zbirku od 10 radova.
Profesor Savo Marković, rektora Univerziteta Mediteran je kazao je za Sputnjik da je Severinin nastup tim povodom u dvorištu Biljarde, skandalozan i skaredan.

– To je najveća uvreda Njegoša od kada su počeli da jurišaju na njega, proglašavajući ga za genocidnog pesnika, da je mrzitelj ovog ili onog naroda, što naravno ne stoji. Njegovo delo ima univerzalne vriednosti koje nadmašuju granice Crne Gore, Njegošu je vasiona pretesna. Takvo tumačenja Njegoša dovelo je do ovakvih performansa, koji predstavljaju uvredu ne samo Njegoša, već i čitavog naroda u Crnoj Gori. Dovoditi Njegoša na nivo subkulture je više nego skandalozno, kazao je Marković Sputnjiku.

Milutin Mićović, književnik, njegošolog, oštro je reagovao na vest da će se  u dvorištu Biljarde na Cetinju, održati autorski projekat crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića, povodom 210 godina Njegoševog rođenja, na kome će stihove govoriti glumac Slobodan Marunović, a hrvatska pevačica Severina Vučković plesati.

– Puno sam se bavio Njegošem – i na literaran i na likovni način, tako da mislim da se ovom prilikom ostvaruje jedno lepo suglasje ambijenta, teme i motiva”, kazao je Popović na ranije održanom presu.

Događaj je organizovao Sekretarijat za kulturu Prijestonice Cetinje, i održan je u lapidarijumu Njegoševe Biljarde.

(Pančevac/Sputnik)

SVIMA PSOVALA MAJKU! Severina osuđena zbog vređanja socijalne radnice! Evo da li će morati u zatvor!

TI SI SAMI VRH Severina se skinula i oduševila pratioce na društvenim mrežama! Pevačica uživa u Jordanu, a fanove počastila izazovnim fotkama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.