MUZEJ ŽRTAVA GENOCIDA: Oskrnavljena spomen-ploča na Obali jasenovačkih žrtava u Beogradu

09:09

10.08.2023

Podeli vest:

Muzej žrtava genocida

Muzej žrtava genocida osudio je skrnavljenje spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava u Beogradu, navodeći da se taj vandalski čin dogodio između 8 i 9. avgusta.

U saopštenju se navodi da je Muzej žrtava genocida u kontinuiranoj komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kome zahvaljuje na brzoj i efikasnoj reakciji, te obavljenom uviđaju i preduzimanju aktivnosti iz domena svoje nadležnosti.

Istovremeno, Muzej očekuje da inspiratori i vinovnici ovog anticivilizacijskog postupka budu identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom“, navedeno je u saopštenju tog muzeja.

Muzej žrtava genocida podseća da je Beograd 2022. godine dobio prvo memorijalno obeležje u spomen na sve nedužne žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, a posebno na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od strane NDH čiji je Jasenovac bio stvarni i simbolički epicentar, a u pitanju je Obala jasenovačkih žrtava i njena spomen-ploča.

U saopštenju se navodi i to da je inicijator imenovanja tog dela savskog priobalja Obalom jasenovačkih žrtava krajem 2021. godine bio predsednik Aleksandar Vučić.

Ističe da je tim povodom, pored ostalog, podsetio i na to da nas „potreba da pamtimo i od istorijskog i ljudskog zaborava štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu tokom trajanja zloglasne i po mnogim svojim posledicama monstruozne Nezavisne Države Hrvatske obavezuje da naše znanje utemeljimo u činjenicama, a da u javni prostor kao trajne vrednosti unesemo imenitelje koji će nas svakodnevno podsećati i opominjati na njihovu žrtvu“.

Vučić je svečano 2022. godine, povodom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, otkrio tu spomen-ploču, dodaje se u saopštenju.

JOŠ JEDAN ZEMLJOTRES U SRBIJI: Potres jačine 1.8 stepeni pogodio Kragujevac

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.