STARČEVCI PRIMEĆENI GDE GOD DA ODU Nadel zapažen u Zaječaru

11:57

11.08.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva
Pod krošnjama park-šume Kraljevica, na obodu Zaječara, od 22. do 31. jula održana je 11. smotra Saveza izviđača Srbije, na kojoj je među 1.100 skauta, mahom dece i mladih iz zemlje, nastupio i Odred izviđača „Nadel”. Starčevci su imali dvadeset jednog učesnika i bili predstavnici jedne od preko četrdeset lokalnih zajednica, a bili su prisutni i gosti iz još četrnaest država, sa četiri kontinenta.
Prema rečima Marka Ivoševića, koji je kao načelnik Saveza bio jedan od organizatora smotre, svi učesnici bili su raspoređeni u šest naselja, nazvanih prema dominantnoj vrsti drveta, a svako naselje okupljalo je oko 200 izviđača.
– Starčevci su bili zajedno s drugarima iz Kruševca, Velike Plane, Petrovca na Mlavi, Niša, kao i gostiju iz Crne Gore i Rumunije. Naši predstavnici su bili veoma zapaženi na smotri, pa su tako starešina i načelnik tog naselja Predrag Stanković i Marko Stana dolazili iz Starčeva, dok je njihova sugrađanka Jelena Košarić bila vođa prištapske jedinice smotre, koju je činilo šest naselja – naveo je Ivošević.
Na smotri je realizovan bogat program, pa su tako izviđači za deset dana imali priliku da osvoje vrh planine Stol, kao i da po noći stignu do vrha planine Rtanj, gde su mogli da dočekaju izlazak sunca.
– Mogli su i da veslaju u čamcu, da voze kajak ili kanu ili da se na druge načine zabavljaju na reci Timok u okviru vodenih aktivnosti. Posetili su i carsku palatu iz doba Rima – Feliks Romulijanu, gde su, pored obilaska, imali i radionice tkanja, slikanja i duboreza. Jedan od dana bio je posvećen otkrivanju Zaječara kroz zagonetke, kada su se upoznali s lokalnim znamenitostima i istorijom grada, a jedna od tačaka bila je i poseta muzeju – istakao je načelnik Saveza.
Pored nabrojanog, tu je bilo i radionica o elektrotehnici, radio-amaterstvu, protivpožarnim merama, gledanja termovizijskom kamerom, eko-radionica, muzičkih radionica, radionica slikanja, radionica o mentalnom zdravlju i mnogih drugih.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.