PENZIONERI, SPREMA SE NOVI PAKET POVOLJNOST!: Socijalni krediti za nabavku svega što vam je potrebno! Evo šta je sve dogovoreno na sastanku penzionera sa premijerkom

14:29

29.08.2023

Podeli vest:

Pixabay

Penzionerima u Srbiji uskoro će biti ponuđeni socijalni krediti, pod znatno povoljnijim uslovima od tržišnih, uz pomoć kojih će oni moći da nabavljaju ogrev, zimnicu, belu tehniku i sve ostalo što im je u datom trenutku potrebno. Ovo je dogovoreno na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog sa predstavnicima tri reprezentativna udruženja penzionera Srbije.

– Takođe je dogovoreno da se formira i nacionalni savet za brigu o penzionerima, kao i da Vlada podrži projekte za osnivanje dnevnih boravaka za starije. Mnogi ne žele svoje roditelje da smeste u dom za stare, već bi da im pruže odgovarajuću brigu i pomoć samo dok su na poslu. Takvih boravaka u Srbiji nema, pa smo mi predložili, a premijerka i ministar Mali prihvatili inicijativu za njihovo osnivanje – kaže Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera „Nezavisnost“.

Penzionerima je obećano i da će se razmotriti mogućnost da se povećaju sredstva za društveni standard i da sa sadašnjih 0,1 odsto koliko se izdvaja iz kase PIO fonda, taj procenat bude povećan na 0,15. Najveći deo ovog novca ide na besplatan oporavak najstarijih u srpskim banjama, što znači, da će privilegiju da se o trošku Fonda leči imati veći broj najstarijih sa najnižim primanjima.

– Tema sledećeg sastanka biće kazneni poeni za odlazak u penziju. Tada ćemo dobiti tačan broj ljudi koji su obuhvaćeni penalizacijom i mogućnosti da se oni ukinu. Bilo je reči i o povratku novca koji je penzionerima oduzet umanjenjem penzija 2014. i 2015, ali nam je rečeno da od toga nema ništa, pošto para u budžetu za te svrhe nema – kaže Grabundžija.

U saopštenju koje je stiglo iz kabineta premijerke Ane Brnabić, ona se zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru istakavši da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je seniore na sva povećanja njihovih primanja u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata.

– Švajcarska formula plus dala očekivane rezultate i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj, a to je da prosečna penzija ne bude ispod ispod 50 odsto prosečne plate – rekao je Mali.

(Pančevac/Kurir)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.