DAR PRIRODE: Smokve su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje
Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Smokve su mnogima omiljeno letnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:
Donosimo 15 zanimljivih činjenica o smokvama:
Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.
Postoji više od 150 vrsta smokvi i razlikuju se po boji.
Prava su riznica minerala i vitamina.
Treba ih jesti sveže, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom.
Sadrži visok udeo vode (80 %) i prirodnih šećera pa se brzo probavlja.
Smokva ima antitumorni efekat, dokazali su naučnici, pa tako usporava razvoj određenih ćelija raka.
Beli mlečni sok iz smokve se koristi kod uklanjanja bradavica.
ČUDESNA VOĆKA BOGATA VITAMINIMA: Šljive jačaju kosti i smanjuju rizik od dijabetesa
(Pančevac/Stil)