DRUGI KRUG UZMI RAČUN I POBEDI POČINjE 14. OKTOBRA: Biće podeljeno 10 stanova, ovo su detalji

15:51

22.09.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube

Drugi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2023“ počinje 14. oktobra i tokom pet izvlačenja građanima će biti podeljeno 10 stanova, najavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Siniša Mali je naveo da se u bazi zajedno sa pristiglim računima nalazi ukupno 217 miliona računa koje su slali građani.

Ukazao je i da više od milion građana ima instaliranu aplikaciju preko koje šalju račune za ovu nagradnu igru.

„Prosečno se dnevno šalje 804.000 računa, čiji je prosečan iznos 1.046 dinara“, rekao je Mali i dodao da je ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati 226 milijardi dinara, a ukupan porez na računima koju su do sada prikupljeni preko ove igre je 32 milijarde dinara.

Dodao je i da će poslednje izvlačenje biti 11. novembra, kada će biti dodeljena dva stana.

Šest stanova u Zemunskim kapijama, četiri u Bloku 63
U ovom krugu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, kako je rekao ministar, dodeljuje se šest stanova u naselju Zemunske kapije, a četiri stana su u Bloku 63 na Novom Beogradu.

„Ovo pokazuje da obećanja koja dajemo, mi ispunjavamo, ali pokazujemo i koliko je važno da se zajedno borimo protiv sive ekonomije. Pokazujemo i koliko je važno da se kroz sistem e-faktura i e-fiskalizacije, koji smo veoma uspešno implementirali, izborimo za bolje i uređenije javne finansije naše zemlje, jer što su javne finansije uređenije i što nam je budžet jači i veći, imamo i više novca za povećanje penzija, plata, jednokratne pomoći, ali i izgradnju auto-puteva, bolnica i škola“, poručio je Mali.

Podsetio je i da su već ove sedmice povećane plate od 5,5 odsto u javnom sektoru prosvetarima, medicinskim sestrama, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, a od 1. oktobra će i penzije biti veće za 5,5 odsto.

„Krajem novembra idemo i sa jednokratnom pomoći od 20.000 dinara našim penzionerima. A od 25. septembra krećemo i sa isplatom jednokratne pomoći od 10.000 dinara za preko 1,1 milion dece“, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da sve to zavisi od naše borbe protiv sive ekonomije, dodajući da je upravo nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ doprinela da se podigne svest građana koliko je važno da uzimaju fiskalni račun i da se na taj način bore za uređeniju Srbiju.

„Uspeli smo da podignemo svest građana preko ove nagradne igre. Drago mi je što se broj računa meri u stotinama hiljada na dnevnom nivou. Mnogo toga ipak još treba da uradimo, ali smo se ipak pokazali kao društvo je odgovorno“, naglasio je Mali i dodao da će se nakon završetka ovog drugog kruga sumirati rezultati i doneti odluka za narednu godinu.

Dulić: Unapređena aplikacija, oko 85 odsto računa skenirano
Pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Saša Dulić rekao je da su mnogi sumnjali da jedna nagradna igra može da se organizuje preko mobilne aplikacije i da će zbog toga starija populacija biti nezainteresovana, ali desilo se suprotno.

„Ovo je prva mobilna aplikacija u Srbiji u bilo kojoj oblasti, koja je u samo deset dana od dana lansiranja imala već milion preuzimanja na sve tri platforme“, naveo je Dulić.

Naglasio je da od završetka prvog kruga ove nagradne igre, pa sve do danas, bez bilo kakve medijske kampanje ljudi su nastavili da šalju račune.

„Unapredili smo aplikaciju za skeniranje i sada oko 85 odsto računa su prijavljeni tako, dok je na kraju prvog kruga odnos skeniranih i ručno unetih računa bio 50 prema 50 odsto“, objasnio je Dulić.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov poručio je da ta alijansa ovu nagradnu igru vidi kao sredstvo za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije.

„Svet se godinama nalazi u ozbiljnoj krizi koja se preliva i na Srbiju. Ta kriza može dovesti do preraspodele privrede i njenog prelaska u sivu zonu, zato je važno boriti se protiv toga. Ključ su transparentna i bezgotovinska plaćanja gde je u Srbiji napravljen veliki pomak“, zaključio je Atanasov.

NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA STUPIO NA SNAGU: Zbog 18 prekršaja vozač može ostati bez automobila!

(Pančevac/RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.