U TOKU KAMPANJA „NE PALI STRNJIKU“ Cilj je sprečavanje paljenja biljnih ostataka po njivama koje ugrožava ljude i životnu sredinu

15:11

25.09.2023

Podeli vest:

Printscreen/Agronews

U Srbiji je pokrenuta kampanja „Ne pali strnjiku“ čiji je cilj da zaustavi štetnu praksu paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve.

Kampanjom, koja je počela 4. septembra, skreće se pažnja na štetnost i kažnjivost paljenja strnjike i pružaju saveti kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi. Kampanju su pokrenula ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, unutrašnjih poslova i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kako bi se građani informisali i motivisali da se okrenu dobrim praksama zbrinjavanja žetvenih ostataka, izrađeni su spotovi za emitovanje na televiziji i radio stanicama, navodi se u saopštenju Mnistarstva životne sredine.

Samo tokom prethodne godine zabeleženo je oko 15.000 požara uzrokovanih paljenjem na otvorenom.

U saopštenju se ističe da ovakvi požari izuzetno negativno utiču na zagađenje vazduha, uništavaju životnu sredinu, imovinu, a utiču negativno i na bezbednost saobraćaja.

(Pančevac/Tanjug)

DODELJENI UGOVORI POLJOPRIVREDNICIMA: Za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini 120 miliona dinara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.