BANJSKA I DALJE POD BLOKADOM: Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM

08:48

26.09.2023

Podeli vest:

printscreem/RTS

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji nakon sukoba Srba i pripadnika kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj. U sukobu su poginula četiri napadača i jedan pripadnik kosovske policije. Selo Banjska je i dalje blokirano, a juče je uhapšeno još troje Srba, navela je Kancelarija za KiM. Srpska lista saoštila je da su danas, sutra i prekosutra dani žalosti u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM
Srpska lista saoštila je da su danas, sutra i prekosutra dani žalosti u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

„Proglašavaju se 26, 27. i 28. septembar danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan. U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije otkazaće se svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, a zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja“, navodi se u saopštenju.

U ime Srpske liste i srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima želimo brz oporavak, dodaje se.

Jarinje i Brnjak i dalje blokirani za prolaz iz centralne Srbije
Već 48 sati administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su za prolazak iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. Punktovi su u tom pravcu zatvoreni čak i za pešake.

Pripadnici kosovske policije i dalje nemaju ni nezvaničnu informaciju kada će prelazi biti otvoren.

Trenutno prolazak iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

Policija ponovo na raskrsnici za Banjsku
Selo Banjska i dalje je u blokadi, dok policija i drugi istražni organi obavljaju istragu nakon oružanog sukoba pre dva dana. Noć je protekla mirno, prenosi RTS.

Policija je ponovo na raskrsnici za Banjsku na magistralnom putu Mitrovica–Leposavić. Policijski punkt juče je bio pomeren dublje prema selu.

U Banjskoj je juče popodne policija uhapsila nekoliko Srba. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saoštila je da je uhapšeno troje radnika kompleksa „Rajska banja“, dok su iz kosovske policije potrdili hapšenje dve osobe koje su, kako tvrde, povezane sa oružjem otkrivenim u vozilu parkiranom pored objekata „Rajske banje“.

U Prištini su počela saslušanja uhapšenih tokom sukoba, a određen je jednomesečni protvor Srbinu V. T. saslušanom u bolnici. Pred sudiju za prethodni postupak danas će biti izvedene još dve osobe uhapšene tokom oružanog sukoba u Banjskoj.

Iz suda su saopštili da se V. T. optužuje za „teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova“ i za „izvršenje terorističkih akata“. Ista krivična dela stavljaju se na teret i ostalima.

U pritvoru je ukupno osmoro Srba, a šestoro njih je uhapšeno u danu sukoba.

Bezbednosna situacija u selu Banjska je i dalje napeta, policija se učestalije nego inače kreće, a u Banjsku se i dalje ne može. Škola u selu ne radi do daljnjeg.

Stejt department: Beograd i Priština da se uzdrže od podizanja tenzija
Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da SAD najoštrije osuđuju, kako je naveo, „koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju“ u Banjskoj i pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije.

„Da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, osiguraju bezbednost i vladavinu prava i vrate se dijalogu uz posredovanje EU“, saopštio je Miler na pres konferenciji, prenosi Pavlović tudej.

Drecun: Kurti će pojačavati teror
Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je da su poslednja dešavanja na severu KiM u kojima je izgubljeno mnogo života, rezultat užasnog terorisanja koji sprovodi Kurtijev režim.

Kurti će, kaže, ne samo nastaviti već i pojačavati teror, što se već vidi pod izgovorom da se sprovode nekakve istrage.

Ekstremni Albanci, motivisani Kurtijevom politikom prema Srbima, dodatno su ohrabreni da napadaju srpski narod, ukazao je Drecun.

Kurti sada, ističe Drecun, koristi ovu situaciju za realizaciju svojih ciljeva.

„Oni su odmah pokrenuli jednu sistematsku kampanju na unutrašnjem planu, da pokažu kako se radi o terorističkoj grupaciji, da je povežu sa Beogradom, a paralelno spremaju udar na Srpsku listu“, rekao je Drecun.

To znači, kaže Drecun, da će se u narednom periodu pojaviti zahtevi da se zabrani delovanje Srpske liste, da joj se onemogući učešće na bilo kojim narednim izborima da bi se faktor srpskog jedinstva i povezanosti sa Beogradom eliminaisao sa političke scene Prištine.

U selu Banjska, koje je i dalje pod blokadom, a uhapšeno je još troje Srba, saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika.

Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za prolaz iz centralne Srbije, a može se samo izaći sa Kosmeta. Prolazak iz centralne Srbije ka Kosovu i Metohiju moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

Povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji sinoć su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandrar Vučić razgovarali o merama koje treba preduzeti i šta dodatno može da se uradi za srpski narod, pre svega na Kosovu i Metohiji.

Borićemo se za našu zemlju i uvek ćemo se boriti za naš narod, poručila je premijerka na Instagramu.

Situacija na Kosovu i Metohiji biće tema sastanka predsednika Srbije i ambasadora zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefa delegacije Evropske unije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je manastir Banjsku, gde mu je predočeno da su Euleks i policija završili uviđaj. Iguman Danilo je, dodaju, prilikom pretresa manastira, Euleksu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.

ODREĐEN PRITVOR SRBINU RANJENOM U BANJSKOJ: Evo za šta ga tereti prištinski sud

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.