SRPSKI DRŽAVLJANI U JERUSALIMU ČEKAJU DA BUDU EVAKUISANI: 40 porodica zatvoreno u hotelu i čekaju spasonosni poziv

17:39

09.10.2023

Podeli vest:

printscreen/Twitter

U Jerusalimu 40 srpskih državljana čeka da bude evakuisana i nadaju se da će naša država da im omogući bezbedan povratak u Beograd.

Kako za „Dnevnik” kaže Đorđe Komlenski, koji je iz Engleske sa suprugom došao u Svetu zemlju na pokloničko putovanje, trenutno su smešteni u hotelu u istočnom delu Jerusalima i pokušavaju da obezbede prevoz za Srbiju.

Grupu koja je brojala 50 vernika Srpske pravoslavne crkve iz više zemalja, mahom Engleske, Švajcarske i Kanade, rat je zatekao u Vitlejemu, koji se nalazi pod palestinskom samoupravom, a u nedelju su prešli kontrolni punkt i stacionirali se u Jerusalimu gde čekaju evakuaciju.

„Došli smo različitim avio-kompanijama. Mi smo, prema planu, trebalo da se vratimo u utorak, neki u sredu, a neki u četvrtak. Međutim, juče su nam sve kompanije kojima smo došli u Izrael poslale obaveštenje da su letovi otkazani. Sada pokušavamo da, u saradnji s našim konzulatom, i Vladom Srbije sa kojima smo u kontaktu pokušamo da se vratimo. Svi putnici imaju dvojna državljanstva, dolaze iz različitih zemalja, ali smo svi državljani Srbije”, navodi Komlenski.

On dodaje da je, uprkos ratu koji besni, u tom delu Jerusalima uglavnom mirno i da većina hodočasnika nije u strahu, ali su svi zabrinuti jer za sada nemaju prevoz iz Izraela.

„Naš hotel je smešten nedaleko do Damask kapije, pored velike policijske stanice. Sinoć su se čuli pucnji nedaleko od hotela, ali danas je mirno. Ne osećamo se ugroženo, ali ne možemo ni da izlazimo napolje. Dok slušamo vesti kako se naši sunarodnici vraćaju u Beograd u našoj grupi raste zabrinutost, jer mi nemamo još obezbeđeno rešenje. Pogotovo je to izraženo kod nekoliko porodica koje imaju malu decu. Oni su posebno zabrinuti“, ukazuje Komlenski.

Navodi da su stupili u kontakt s ministrom Nikolom Selakovićem i da im je obećao da će pokušati da obezbedi rešenje za njihovu evakuaciju.

„Naši pogledi trenutno su usmereni ka Beogradu i nadamo se da će se pronaći najbolje rešenje. U grupi ima i starijih ljudi koji piju lekove za razne bolesti, a i lekova im ponestaje. Tako da se nadam da ćemo pronaći avionski prevoz i sve rešiti. Mi smo spremni i spakovani da krenemo svaki čas, samo čekamo poziv. Nadamo se da će i on uskoro uslediti”, zaključio je Komlenski za „Dnevnik“.

Nakon tog razgovora začule su se sirene za vazdušnu opasnost, praćene detonacijama u daljini.

(Pančevac/Dnevnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.