SRPSKI LEKARI OBORILI REKORD: Na Institutu „Dedinje“ izveli čak 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu

21:54

09.10.2023

Podeli vest:

Pixabay

U susret jubileju – 45 godina života i rada iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ saopštavaju da su postigli još jedan veliki dan i uspeh za srpsku medicinu.

Nakon Evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zalistka na srčanom mišiću (TAVI), od ranog jutra, hirurške ekipe Instituta „Dedinje“, rasporedile su se u pet operacionih sala izvodeći, po prvi put u Srbiji i regionu, a možda i u Evropi, 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu.

– Pacijenti sa koronarnom bolešću i oni sa urođenim srčanim manama, starosti od 30 do 80 godina, će za jedan dan nakon operacije stajati na svojim nogama, otići kući, a već drugi ili treći dan će biti osposobljeni za svakodnevne životne aktivnosti – navodi se u saopštenju.

Ekipe kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara danas rade na rekonstruktivnoj hirurgiji mitralnog, zatim zameni aortnog zalistka i mikro bajpasu (MIDCAB).

U svakoj od ovih procedura učestvuje po tri kardiohirurga, funkcionišući timski, onako kako se to odavno radi u ovoj kući, te tako Institut čini sve da ukine liste čekanja, da pacijenti budu zadovoljni i zdravi.

O benefitima miniinvazivne hirurgije za pacijenta, koju Institut „Dedinje“ odavno radi rutinski, dovoljno govori mali rez, što je donedavno bilo nezamislivo. Кod svih ovih operacija je primenjivana teška hirurgija, sa velikim rezom, koji je podrazumevao presecanje grudne kosti, mnogo sporiji i teži oporavak.

Institut „Dedinje“ je već odavno postao moćan centar za miniinvazivnu i endoksopsku hirurgiju srca. Doktori Instituta su obučavani u najboljim svetskim centrima iz kojih donose najsavremenije procedure i nove pristupe u lečenju srca i krvnih sudova.

NA VMA PRVI PUT OBAVLJENA GRUDNA OPERACIJA ROBOTSKIM UREĐAJEM: Pacijent oboleo od raka pluća već otpušten na kućni oporavak

(Pančevac/Kurir.rs)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.