KRUNA DUGOGODIŠNJE SARADNJE: NIU Libertatea i NIU Makedonski informitivni i izdavački centar potpisali Protokol o saradnji

10:04

13.10.2023

Podeli vest:

Pančevac

Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea“ i Novinsko-izdavačka ustanova „Makedonski informativni i izdavački centar“ potpisali su  sporazum o saradnji.

– Ovaj dokument predstavlja krunu naše četvorogodišnje saradnje. Omogućiće realizovanje različitih projekata, ali i razmenu znanja i iskustava. Naše dve ustanove imaju sedište u Pančevu, tako da smo upućeni jedni na druge i shvatili smo da bi ovakav dokument mogao da promoviše ne samo princip multikulturalnosti, već i nešto što je tendencija poslednjih nekoliko godina, interkulturalnost – kaže Ozren Simjanovski, direktor NIU „Makedonski informativnoi izdavački centar.

 

Pančevac

Na sastanku je bilo reči o aktivnostima, koje će u narednom periodu biti sprovedene.

– Potpisivanje Protokola o saradnji ima veliki značaj, pre svega, u cilju organizovanja zajedničkih književnih večeri. Smatram da treba predstaviti makedonske pisce rumunskoj zajednici, kao i rumunske makedonskoj zajednici. Planiramo da u narednom periodu objavimo zajedničku antologiju, rumunske i makedonske poezije, koja bi bila prevedena i na srpski jezik, kako bi bila razumljiva svima – istakla je Mariana Stratulat, direktorka NIU Libertatea.

Predstavnici nacionalnih saveta rumunske i makedonske nacionalne zajednice istakli su da je saradnja na visokom nivou i predložili inicijative kako bi ta saradnja bila produbljena.

– Dogovoreno je da u narednom periodu bude organizovana sednica naših nacionalnih saveta, kao signal da se i dve države međusobno povežu. Naredni period će obeležiti više zajedničkih projekata, ne samo u oblasti obaveštavanja, već i u oblasti kulture i obrazovanja dveju nacionalnih zajednica – najavio je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Pančevac

– Danas smo sa predsednikom Nacionalnog saveta Makedonaca razgovarali o različitim temama, a najvažnije je da ćemo organizovati sastanak na kojem ćemo precizirati dalju saradnju. Najviše možemo sarađivati u oblasti kulture i mislim da ćemo u narednom periodu realizovati niz zajedničkih projekata, rekao je Valentin Ardeljan, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Pančevac

Potpisivanje ovog dokumenta  predstavlja novi značajan korak ka jačanju informativne delatnosti nacionalnih zajednica.

OŠ DOSITEJ OBRADOVIĆ U PLANDIŠTU DOBILA INTERAKTIVNU TABLU Najnovija tehnologijom koja će učenicima omogućiti bolje uslove za učenje

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.