PANČEVO: Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala program „Moja prva plata“ za mlade bez radnog iskustva

19:14

19.10.2023

Podeli vest:

Pančevac

Jelena Šinik, direktorka NSZ filijala Pančevo, izjavila je da Nacionalna služba za zapošljavanje već četvrtu  godinu raspisuje program „Moja prva plata“  na koji mogu da se prijave osobe mlađe od 30 godina koje su nezaposlene i prijavljene na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Nacionalna služba za zapošljavanje već četvrtu  godinu raspisuje ovaj program koji  ima četiri faze, prva je u toku i podrazumeva prijavljivanje poslodavaca do kraja oktobra. Poslodavci imaju mogućnost da se prijave na portal da podnesu zahtev ukoliko imaju potrebu za angažovanjem lica. Druga faza je namenjena nezaposlenim licima i trajaće  od 6. do 24. novembra, takođe na tom istom portalu lica će moći da se prijave, da ostave svoje podatke i već će videti koje pozicije poslodavci nude. Treća faza se odnosi na izbor kandidata, od strane poslodavaca, oni će moći da vrše selekciju lica, prijavljenih kandidata. Nakon toga se vrši povezivanje“, objasnila je Šinik.

Ona je dodala da će selekcija ili konačan izbor kandidata koju će izvršiti poslodavci trajati od 27. novembra do 8. decembra.

„Nakon toga u roku od 7 dana na portalu mojaprvaplata.gov.rs  biće oglašena pozicija poslodavaca sa brojem kandidata. Mi proveravamo i poslodavce i nezaposlena lica kako bi videli da li ispunjavaju sve uslove. Zatim dolazi 4 faza, ona podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora, između poslodavaca, nezaposlenog lica i NSZ. Mi očekujemo angažovanje ovih lica u periodu od početka pa sve do 15. januara“, objasnila je Šinik.

Program „Moja prva plata“  traje devet meseci i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa, a sprovodi se kod poslodavaca u javnom i privatnom sektoru.

„Program podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog lica za samostalan rad, odnosno praksu kod poslodavca, a sve u cilju sticanja znanja i veština za rad. Lica dobijaju naknadu od NSZ, ona je povišena  u odnosu na prošlu godinu,  u iznosu od 28 hiljada sa srednjom školom, i u iznosu od 34 hiljade sa visokim obrazovanjem“, rekla je Šinik.

Planirano je da  se u ovoj godini u program „Moja prva plata“ uključi  oko 10 hiljada mladih bez posla sa završenom najmanje srednjom školom, i bez radnog iskustva. Prošle godine  na teritoriji koju pokriva filijala u Pančevu  kroz program „Moja prva plata“  prošlo je 67 mladih ljudi.

(Pančevac)

NE MOGU SVI U MENADŽERE, MORA NEKO DA BUDE I MAJSTOR Miroslav iz Čačka je primer da zanatstvo u Srbiji ipak ima budućnost! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.