ULICE PANČEVA UKRAŠENE STRIPOVIMA Remix Comix programom na ulicama Pančeva završen 9. Nova Festival

11:37

20.10.2023

Podeli vest:

Aleksandar Stojković

U četvrtak 19. oktobra u četiri javna prostora u Pančevu, otvorena je izložba “Usamljeni zajedno”, koja je realizovana u okviru evropskog projekta “Remix Comix – Comics for Heritage”. Ovim programom završava se 9. Nova Festival u Pančevu posvećen savremenom autorskom stripu. Izložba “Usamljeni zajedno” realizovana je uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske Unije, Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Pančeva.

Na izložbi “Usamljeni zajedno” prikazani su autorski stripovi Lidije Krnjajić, Lucie Lučanske, Vuka Palibrka i Andreja Štulara nastali po motivima priča iz intervjua sa pripadnicima pančevačkih starijih generacija, i kroz rad sa kustosima izložbe Maidom Gruden i Andrijom Stojanovićem.

Aleksandar Stojković

Stripovi su deo umetničkih instalacija postavljenih na mestima koja su predstavljala i danas predstavljaju okupljališta mladih – Gimnazija Uroš Predić, Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo i Narodna Bašta.  Kustosi i umetnici su sa posetiocima izložbe išli na organizovano vođenje kroz sve četiri lokacije.

Aleksandar Stojković

U okviru projekta “Remix Comix: Comics for Heritage”u Pančevu su snimljena četiri intervjua u video formatu sa pripadnicima starijih generacija: Miroslavom Pupić Mirčicom, Ivanom Rakidžićem, Olgicom Simić i Brankom Purićem, od kojih poslednja sagovornica i sagovornik danas žive u domu za stare u Pančevu.

Aleksandar Stojković

Osnovna tema ovih intervjua je: kako su se stari Pančevci kada su bili mladi zabavljali, ili na koji način su učestvovali u kulturnom životu Pančeva, da li su učestvovali u stvaranju pančevačkog kulturnog života i zabava tokom pedesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog veka.

Aleksandar Stojković

Kroz razgovor, sagovornici su se sećali zadovoljstva proživljenog tokom druženja u toku mladosti koja su se odvijala kroz pevanje, igranje/ples, sport, priredbe, proslave državnih praznika, pozorište, bioskop, izlaske na korzo, odlaske u kafane, parkove i na ulice. To su bila kolektivna druženja u javnim, ali i privatnim prostorima.

Aleksandar Stojković

U okviru Nova Festivala, prethodno su u Galeriji Bate Mihailovića organizovane izložbe Borisa Stanića i Madlen Pereire, ovogodišnjih rezidenata programa Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, kao i izložbe “Ostrvo ljubavi” (inspirisana radom i životom Nadežde Petrović), “Kod kuće” koja je predstavila radove iz istoimene strip antologije kolektiva “Stripotetke”, “Present Past” u saradnji sa Goethe-Institutom u Beogradu, i “Rani austrijski strip i ilustracija” u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

(Pančevac)

DOM OMLADINE PANČEVO: Predstava „Ćelava čistačica“ kruševačkog pozorišta 7. novembra u Dvorani Apolo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.