POVRTARI IZ GLOGONJA ZADOVOLJNI RODOM KUPUSA, ALI SE NADAJU BOLJOJ CENI: Trenutno je 20 dinara, a poskupeli su i rasadni materijal i đubrivo

11:52

20.10.2023

Podeli vest:

Pančevac

Vredni povrtari iz Glogonja već decenijama se uspešno bave proizvodnjom kupusa. Sezona sečenja i prodaje je počela i trajaće narednih mesec dana. Povrtari su ove godine uglavnom zadovoljni rodom, ali ne i cenom.

Saša Milosavljević je imao dobar rod ranog kupusa na 70 ari, koji mu je doneo veliku zaradu. Sada su za sečenje pristigle i kasnije sorte. Još uvek mora da se zaliva jer je zemlja suva, ali se nada više nego solidnim prinosima.

– Rod je oko 3 vagona po lancu i zadovoljan sam kako je rodio. I kod ostalih proizvođača kupus je odličan i kakav je bio prošle godine sad nemamo razloga da se žalimo na kvalitet. Mi smo uradili sve što je do nas, a na ruku su nam išle i povoljne vremenske prilike – kaže Saša Milosavljević, povrtar iz Glogonja.

Pančevac

U istom poslu je i većina drugih meštana Glogonja, koji imaju oko stotinu hektara pod kupusom. Danijela Stamenkovski sa mužem ima tri hektara. Kaže da je proizvodnja znatno poskupela, a prodajna cena to ne prati.

– Trenutna cena je 20 dinara po kilogramu i to je manje nego prošle godine. Sve je poskupelo u međuvremenu i rasadni materijal i đubrivo, a samo je cena otišla na dole. Videćemo do kraja sezone kako će biti – ističe Danijela Stamenkovski.

Pančevac

Obe sorte koje ovde gaje, „bravo” i „potomak”, dobre su za kišeljenje, ali kažu da je još rano kupus stavljati u kace:

– Ne bih još preporučio da se počne kišeljenje, jer je i dalje toplo vreme. Kupus se može pokvariti,a onda će neko reći da smo mi proizvođači krivi i da ga nismo dobro proizveli. Treba sačekati još malo, da zahladi, pa onda početi sa kišeljenjem kupusa- napominje Saša Milosavljević.

Pančevac

Dugogodišnji rad i kvalitet doneli su povrtarima iz Glogonja stalne mušterije, a svoje proizvode uglavnom prodaju na pijacama u Pančevu i Beogradu i mnogi od njih imaju i svoje stalne kupce.

(Pančevac/G.J.)

NEVEROVATAN SPOJ U JEDNOJ SLICI Autentični Zatiborac drži kabinu najveće turistička atrakcije u Srbiji Gold Gondole!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.