ZBOG VRTOGLAVE CENE ČVARAKA ČOVEK REŠIO DA IH NAPRAVI SAM „Kilogram sveže slanine 400 dinara, od nje ispadne pola kile čvaraka“ U MARKETIMA CENE I DO DVE HILJADE!
U okviru Fejsbuk stranice „Gastronomska nacija“, koja broji više od 4.000 članova, jedan od njih je odlučio da sa drugima podeli svoju računicu vezanu za uštedu na čvarcima.
I ne samo to, u prilogu je postavio video u kom se vidi kako se čvarci spremaju kod kuće.
„I sad nešto o ekonomiji. Kilogram sveže slanine 400 dinara, od nje ispadne pola kile čvaraka, što znači 1 kg čvaraka napravljenih u šerpici kod kuće 800 dinara. Cena čvaraka u mesarama i marketima ide do 2.000 dinara“, napisao je.
Ipak, nisu svi toliko sigurni da bi se upustili u ovu kulinarsku avanturu. Naime, drugi korisnik Fejsbuka i član stranice je napisao sledeće:
„Bravo! Ja sam jednom sam ovo uradio i nikad više. Komplet stan i zgrada i do ulice je sve mirisalo na mast. Kuhinju sam ribao posle 2 sata!“.
Osim toga, bilo je i onih koji nisu saglasni s ovom računicom.
„Nije baš prava računica… U Sremu, kad je svinjokolj, ta slanina koju ste pržili tj. topili ostavlja se za slaninu, a u čvarke ide ona bela, leđna, koja je dosta jeftinija, tako da je čvarak još jeftiniji. Inače u Sremu su se čvarci jeli tih par dana dok su sveži, a posle su se njima hranile mačke. Kad je čvarak postao ekskluziva ne znam, a da je sramora što su 2.000 – sramota je!“.
Inače, Telegraf Biznis je više puta pisao o paprenim cenama ove „poslastice“ svih gurmana u Srbiji, a najnovije podatke smo objavili krajem septembra – u Mačvi je, recimo, kilogram čvaraka u rinfuzi koštao tada 1.300 dinara.
U Beogradu su cene često više.
Ima li logike da čvarci budu skuplji od „čistog“ svinjskog i junećeg mesa – pitaju se potrošači koje u mesarama šokira cena ovog delikatesa koji se, podsećamo, priprema od masnoća.
(Pančevac/Telegraf Biznis)