BELOGLAVI SUPOVI IZLEGU SE KOD NOVE VAROŠI PA OBIĐU SVET Milutin viđen u Aziji, a Čegevara kod Dardanela! Nadati se da će izbeći zonu ratnih dejstva na Bliskom istoku

12:50

03.11.2023

Podeli vest:

RINA

Nova Varoš – Svetski, a naši.. tako bi se mogao nazvati veliki broj jedinki beloglavog supa koji se izlegu kod Nove Varoši, a potom obiđu čitav svet. Jedan od njih je i Milutin koji se izlegao ove godine u koloniji Radoinja, a već je krenuo na put u Aziju.

– Gde god se pojavi naš obeleženi beloglavi sup izaziva veliku pažnju. Posmatrače interesuje ko je stavio oznake na ove legendarne ptice i odakle dolaze. Juče smo dobili snimak iz Ankare našeg beloglavi supa Milutina sa oznakom 83 u društvu starešine supova, potvrdili su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Osim Milutina i sup Čegevara sa oznakom 76 koga satelitski se prati, a on je došao do Dardanela i nećka se da i on preleti u Aziju. Ovo ništa nije neobično jer u ovom periodu naši mladi supovi preduzimaju lutanja i jedan broj odlaze na Arabijsko poluostrvo.

– Mi procenjujemo koliko njih odlazi na ta daleka lutanja prema markiranim pticama, ali koliko ih tačno odlazi i strada tamo? Nadamo se da će izbeći zonu ratnih sukoba na Bliskom Istoku. Skoro polovina mladih supova se sa ovih putovanja ne vrati u zavičaj jer najčešće stradaju, dodaju u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

U Srbiji je najveća populacija ove ugrožene vrste na Balkanu i najčešće oni se nalaze na lutanju po Bliskom istoku i najverovatnije da oni najviše stradaju.

(Pančevac/RINA)

PANČEVAC PITA ZA DESU: Imam invalidno dete koje prima naknadu od PIO fonda od mog preminulog muža. Da li ono ima pravo na penzionersku karticu?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.