MI PITAMO ZA KOSTU J: Rođen sam u Pančevu 1966, ali sam upisan u knjigu državljana u BiH. Kako mogu da dođem do državljanstva Srbije?

12:19

15.11.2023

Podeli vest:

Pančevac
„Rođen sam u Pančevu 1966. godine, ali sam tek nedavno, kada sam hteo da izvadim pasoš, saznao da sam upisan u knjigu državljana u Bosni i Hercegovini, odakle mi je otac. Kako mogu da dođem do državljanstva Srbije?”, pitao je naš sugrađanin Kosta J.
Odgovor: Građani rođeni do 1973. godine su u knjigu državljana upisivani po tome gde im je u trenutku rođenja u knjigu državljana bio upisan otac, zatim po mestu prebivališta roditelja, a od 1979. po mestu rođenja deteta.
Ako vam je i majka u trenutku rođenja bila državljanin neke od drugih republika ili neke strane države, morate da tražite prijem u državljanstvo Republike Srbije. Na to imate pravo ako ste pre zahteva najmanje dve godine neprekidno boravili na teritoriji Srbije. Zahtev se podnosi MUP-u u mestu gde živite, a od dokumenata su potrebni izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, ako ste u braku – i izvod iz matične knjige venčanih, fotokopija lične karte, izjava da Republiku Srbiju smatrate svojom državom, dokaz o neprekidnom boravku na teritoriji Republike Srbije i uplatnica o plaćenoj taksi. Po službenoj dužnosti MUP može da pribavi podatke iz službenih evidencija naše države, ali ne i uverenje o državljanstvu bivših republika.
Ali ako je majka bila državljanin Srbije u trenutku rođenja deteta, može se tražiti „utvrđivanje državljanstva”. Tada je potrebno priložiti i njeno uverenje o državljanstvu Srbije u trenutku rođenja deteta.
Nadležna organizaciona jedinica MUP-a dužna je da rešenje o sticanju državljanstva donese u roku od mesec dana. Taksa za izbegla, prognana i raseljena lica iznosi 1.100 dinara, kao i za rešenje o utvrđivanju državljanstva, ali za prijem u državljanstvo cena je 19.910 dinara.
Sa Bosnom i Hercegovinom od 2003. godine postoji i ugovor o dvojnom državljanstvu ako građanin ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice čije državljanstvo stiče ili je u braku sa državljaninom te države, zatim ako u toj državi nije osuđivan za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora preko tri godine i da mu nije izrečena mera bezbednosti proterivanja stranca iz te države.
(Pančevac)

Komentar

  1. Snezana каже:

    Roditelji rodjeni u RH 1930. U Srbiju se sele 1952. Ja sam rodjena u Srbiji 1964. Upisana u knjigu drzavljana RH.Kako sada mogu dobiti taj dokument?
    Hvala

    0
    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.