KULTURNI CENTAR PANČEVA: Predstavljanje knjige „Slučaj Vinča“ Gorana Milašinovića 21. novembra

15:28

18.11.2023

Podeli vest:

Pančevac

Predstavljanje knjige „Slučaj Vinča” Gorana Milašinovića, prvog romana o srpskom Černobilju, će se održati u kafeu Kulturnog centra Pančeva u utorak, 21. novembra od 19 sati.

Sa autorom će razgovarati pesnikinja Jasmina Topić.

Na knjizi je zasnovan novi film „Čuvari formule” koji možete pogledati nakon projekcije, od 20:30 sati, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

O romanu:

Vinča, 15. oktobar 1958. U poslepodnevnim satima oglasio se centralni alarm za detekciju povišenog radioaktivnog zračenja. Grupa mladih naučnika je prilikom izvođenja naučnog eksperimenta osetila miris ozona… Ubrzo će svi oni oboleti od radijacione bolesti, za koju, naizgled, nema leka. Preostaje jedino da se u pariskom Institutu „Kiri“ obave eksperimentalne, humane transplantacije koštane srži, prve u svetu. Naravno, ako se prethodno nađe dovoljno građana Pariza koji bi rizikovali život da pokušaju da pomognu potpunim strancima…

Sudbine obolelih, ljubav između jedne pacijentkinje i jednog francuskog lekara i sklapanje prijateljstava odvijaju se daleko od očiju javnosti, čemu doprinose i politički pritisci.

Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilju ispriča efektno i sa mnogo detalja.

O autoru:

Goran Milašinović (1958, Đakovo) do sada je objavio zbirku pesama „Neistraženi bolovi” (1989), zajedno sa Živojinom Pavlovićem epistoralni roman „Voltin luk” (1996), zbirku priča „Lekari” (2015) i romane „Heraklov greh” (1999), „Posmatrač mora” (2001), „Camera obscura” (2003), „Apsint” (2005), „Maske Sofije de Montenj” (2007), „Trougao, kvadrat” (2009), „Rascepi” (2011) i „Slučaj Vinča” (2017), koji je adaptiran u film „Čuvari formule”.

Objavio je i knjigu razgovora sa Milošem Jevtićem „Dva srca” (2013) u ediciji Razgovori Miloša Jevtića. Živi i radi u Beogradu.

JABUKA: Humanitarna akcija i pozorišna predstava 19. novembra

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.